כשהטבע מעצב את הבית – הכל על גפנית מחומשת

מכירים את זה שאתם מגיעים למבנה מסוים, וכל כולו מקושט בצבע ירוק טרי ורענן? לא כי צבעו אותו, חלילה, אלא בשל הצמח המטפס שמכסה את רובו ויוצר מראה כמעט אמנותי שאי אפשר שלא לעצור ולהעריך. אחד הצמחים המטפסים הפופולאריים ביותר למטרה זו, הוא גפנית מחומשת שמטפסת על קירות מבנים רבים בישראל, ומעניקה להם מראה יוקרתי ומהמם.

לקראת החורף, עליה משנים את צבעם לאדום והופכים גם את האווירה במקום למיוחדת במינה. איך זה בעצם עובד? כיצד הצמחים המטפסים בעצם, מטפסים? האם קיימים סוגי גפנית נוספים שכדאי להכיר לפני שבוחרים את הצמח שישתלט לנו על הקירות החיצוניים? בואו ללמוד הכל על הצמח שעומד לגרום לכם להרגיש בטבע, גם בבית!

גפנית מטפס

מטפסת בלי הפסקה – גפנית מחומשת

בניגוד לשיחים או עצים שלרוב צומחים לגובה ונעצרים בשלב מסוים, גפנית מטפס ושאר הצמחים המטפסים הינם בעלי מנגנון מדהים שמאפשר לכם להיאחז במשטחים. לכל צמח שיטה מיוחדת משלו, אך המשותפת לכולם היא היכולת לטפס גם לגובה וגם לרוחב! גפנית מחומשת ידועה בקצב צמיחה מהיר יחסית, כך שתוך זמן קצר הקיר, העמוד או הגדר עליה היא נשענת, תתמלא בצבע ירוק מרהיב.

נשמע טוב, נכון? לגמרי כן! כמובן שכשמדברים על גפנית מחומשת טיפול נכון הוא קריטי, בדיוק כמו כל צמח אחר. לכן, אספנו כמה טיפים שיעזרו לכם בעניין:

על מה מטפסים היום?

האם תרצו שהצמח יכסה קיר? או גדר אולי? למען האמת, לא משנה מהי התשובה שלכם, הגפנית המחומשת תדע להתמודד עם המשטח המדובר. הסיבה לכך היא שהצמח מאופיין בסוג של “כפתורי הצמדה” הדומים מאוד לרגלי השממית שנדבקות למשטחים, כך שהוא יכול להחזיק מעמד גם בתנאים שנראים בלתי אפשריים.

לטווח הארוך

בשל המנגנון המיוחד של הצמח שמאפשר לו לאחוז חזק במשטח, חשוב להבין שלהסיר אותו עלולה להיות משימה לא פשוטה. לכן, כדאי לחשוב היטב לפני שתילת הצמח, האם אתם באמת מוכנים למערכת יחסים ארוכת טווח שכזו.

לשים גבול

כשצמח מטפס מקבל יותר מידי חופש, הוא עלול לחדור את החלונות והרעפים של הגג ולהרוס אותם. אם אינכם מעוניינים בכך, כדאי לשים לב לקצב הצמיחה של המטפס החדש שלכם ולקצץ מעט לפני שיספיק להגיע לנקודות הרגישות במבנה.

גפנית מחומשת תנאי גידול

הגפנית המחומשת אינה מפונקת כלל, אך כדאי לקחת בחשבון שככל שיישתל במיקום קריר יותר כך הוא יהפוך אדום יותר בתקופת הסתיו. הוא עמיד ליובש וגם אוהב קור, כך שיוכל להסתדר הן בתנאים של שמש ישירה ומלאה והן בתנאי צל. עם זאת, כדאי לקחת בחשבון שאם נבחר לשתול אותו באזור הערבה או הבקעה, גידולו יהיה מעט מסובך יותר.

לבחור את הצמח הנכון

ישנם סוגי גפנית שונים כגון גפנית תליה שמתאימה יותר לתוך הבית, גפנית משולשת וכמובן גפנית מחומשת – שתיהן מתאימות מאוד לגידול חיצוני לקישוט גדרות או קירות.

כך, לפני שמביאים הביתה את הצמח המטפס הראשון שמוצאים במשתלה, כדאי להתייעץ ולוודא בדיוק מהו הצמח המתאים ביותר לתנאים שאתם מציעים, לדרישות ולחזון שלכם לגבי העיצוב הטבעי של הבית.