דיפנבכיה “צמח קנה טיפשי” – מדריך טיפול למתחילים

הדיפנבכיה הוא צמח נוי עשבוני רב שנתי שבין היתר ידוע בשם נוסף, ומעט מעליב – “צמח קנה טיפשי”. הוא מגיע אלינו מברזיל והוא ידוע בשל עליו הגדולים שלעיתים מתהדרים בגוונים צבעוניים.

דיפנבכיה מגיע לגובה שנע בין 0.5 ל2 מ’ והוא ניחן בקצב צמיחה בינוני עד מהיר.

מדובר בצמח מאוד נפוץ (הגידול מאוד פשוט) שפורח בקיץ ובסתיו, אם כי כיוון שמדובר בצמח ביתי, ניתן ליהנות מהפריחה הלבנה לאורך כל השנה.

דיפנבכיה קמילה
דיפנבכיה קמילה

זנים

צמח הדיפנבכיה יודע להציג מגוון זנים, אך באופן כללי קיימים מגוון מופעים. העלים המעט בשרניים משחקים עם גווני ירוק שמשולבים עם גוון נוסף. אותו גוון יכול להיות ורוד, לבן וצהוב, כאשר בדרך כלל העלים מציגים מופע של יותר מצבע אחד.

באשר לפריחה, היא מאוד מרשימה. הפרחים הלבנים מופיעים על עמודי פריחה והם מזכירים בצורתם פלח תירס.

מבחינת זנים, המוכרים ביותר הם דיפנבכיה טרופיק ודיפנבכיה לינדה המציע מראה יותר ייחודי, קיים גם זן בשם דיפנבכיה קמילה שמציע מראה יותר נקי.

בין היתר גם קיים דיפנבכיה מרס ורפלקטור. כל זן מציע נראות מרשימה אם כי מעט שונה.

טיפ חשוב: לקראת רכישה בחנו גוונים ואת הנראות השונה שמבדילה בין הזנים.

דיפנבכיה טיפול ותנאי גידול

באופן כללי הצמח נחשב קל לגידול, כאשר פנים הבית הוא המקום האידיאלי עבורו. בבית ניתן לשתול לאורך כל השנה, אך אם מעדיפים לשתול בחוץ, עדיף בחודשי האביב והקיץ, אם כי גם בסתיו אפשר.

מיקום

ניתן לגדל את הצמח בחוץ, אם כי עדיף בבית לצד החלון. כמו כן, כל עוד דיפנבכיה גדל בעציץ, יותר קל לדאוג לו.

דיפנבכיה השקיה

בעונת הגידול, צמח הדיפנבכיה אוהב לחות ואינו רוצה להתייבש. יתכן שיהיה צורך להשקות צמח גדול במיוחד פעמיים בשבוע. בחורף אפשר לצמצם את המים. יחד עם זאת, חשוב לא להשקות יתר על המידה, זה עלול לגרום לבעיות ריקבון. ודאו שהחלק העליון של האדמה יבש לחלוטין לפני השקיה.

לחות

על מנת ליהנות ממראה אידאלי, יש למצוא עבור הדיפנבכיה אזור יחסית לח. אם לא תהיה מספיק לחות באוויר אתם תדעו – העלים לא ייראו במיטבם. אי לכך בקיץ מוטב לרסס במעט מים את העלים.

דישון

מומלץ לדשן באופן קבוע (כל ארבעה עד שישה שבועות) עם דשן מאוזן ומדולל. הדישון מסייע להגביר את הצמיחה אך הוא אינו חובה ואפשר לבחון איך זה עובד גם בלי.

טמפרטורה

דיפנבכיה מתאים לאקלים טרופי ואוהב חום, ובו זמנית יתאים גם לטמפרטורה של מעל 7 מעלות (עדיף מעל 12 מעלות).
אם הצמח חשוף לאורך זמן לטמפרטורות נמוכות מאלו, סביר להניח שהוא יאבד את העלים התחתונים ויקבל מראה דמוי דקל.

מצע

מוטב להקפיד על מצע עשיר, לח ומנוקז. השתמשו בתערובת עציצים המתנקזת מהר ומאווררת היטב. ודאו שהניקוז טוב מספיק בשביל להימנע מפגיעה בשורשים, אסור להשאיר אותם באדמה רטובה.

אור

דיפנבכיה אינו זקוק לשמש ישירה, אם כי כן למקום מואר, עובדה שהופכת אותו לצמח בית מושלם. כל עוד תסתירו אותו משמש ישירה הוא יתפתח היטב. הצמח יעדיף את הצד הפונה לאור, לכן סובב את הצמח מעת לעת כדי לשמור על איזון צמיחתו.

גיזום

ניתן לגזום לאורך כל השנה. עדיף לגזום עמודי פריחה וכמובן שגם עלים יבשים.

דיפנבכיה בעציץ

ייחור דיפנבכיה

באופן כללי עדיף לגדל דיפנבכיה באמצעות שתיל, אם כי גם גידול באמצעות זרעים או ייחור בהחלט עשוי לעבוד. מבחינת השרשה, לא מדובר במקרה קלאסי, וזאת כי פה המשימה מעט יותר מורכבת.

על מנת להצליח נדרשים לבחור בשיטת חילוקי ראש, כאשר יש להשריש במים. אם אתם בוחרים להשריש באדמה היעזרו בטבילה מקדימה בהורמון השרשה.

בעיות נפוצות

תוכלו להבין הרבה על הדיפנבכיה שלכם לפי מצב העלים שלה. שים לב לצבעים מסוימים על העלים כדי ליידע אותך מה לעשות כדי לתקן את התנאים.

דיפנבכיה עלים צהובים

השקיית יתר או תת השקיה של הצמח עלולה להפוך את העלים לצהובים. לעתים קרובות, הם גם ינשרו לאט מהצמח. בדקו את האדמה על ידי הכנסת החלק העליון של האצבע לתוך האדמה. אם האדמה רטובה, הפסיקו להשקות למשך שבוע בערך.

מצד שני, אם האדמה יבשה בחלקה העליון וצריך להעמיק כדי לראות אם האדמה רטובה, כנראה צריך להוסיף מים לצמח. תמיד חותכים את העלים הצהובים בלי קשר לסיבה.

עלים יכולים גם להצהיב מכיוון שלצמח חסרים חומרים מזינים, כגון חנקן. למרות שזה יכול להיות קשה יותר לאבחון, לא יזיק להשתמש בדשן צמחי כדי לראות אם יחזיר את העלים למצב בריא.

נשירת עלים

הצמח מעדיף צל חלקי. אם הצמח שלכם צונח, זה עשוי לומר שהוא מקבל יותר מדי אור שמש. העבירו את הצמח למקום עם אור שמש עקיף. מנגד, אם הוא לא מקבל מספיק אור, העלים עשויים להצהיב ולנשור. העבירו אותו לאזור עם קצת יותר אור כדי להקל עליו.

הצמח עלול לנשור גם בגלל טמפרטורה קרה מידי לאורך זמן. שמרו את הצמח שלכם באזור חם באופן עקבי ובמידה ומתחלפות המעלות לאורך השנה החליפו לו מקום בהתאם.

עציץ דיפנבכיה

מעניין לדעת

  • שמעתם שדיפנבכיה רעיל? אכן מדובר בצמח שנחשב רעיל לאנשים ולבעלי חיים.
  • הצמח נחשב מסייע לטהר את האוויר.
  • ככול שיש יותר אור (לא ישיר!), כך הגוונים יתעצמו.
  • בברזיל הצמח נחשב כמרחיק רוחות רעות וכקמע עבור מזל טוב.
  • אם התאורה אינה גבוהה, המופע של העלים והגבעולים ישנה צורה.

נפוץ מרשים ונוח לגידול

דיפנבכיה הוא צמח מאוד נפוץ, הוא קל לטיפול, נוח לגידול ויכול להגיע לממדים מרשימים. אין צורך בשמש ישירה, אין צורך בגיזום קבוע, ואין צורך בהשקיה מרובה.

אידאלי עבור הסלון, משרדים ופינות המתנה. כמו כן, כיוון שקיימים מגוון סוגים, מוטב לבחור בגוון ובזן המועדף, וזאת לאחר שבחנתם את האופציות המתחרות.