איך לגדל נענע בבית: המדריך המלא

נענע הוא אחד מהצמחים היותר שימושיים וארומטיים שקיימים. אחד מהצמחים היותר בריאים, מרשימים וירוקים שיצמחו לכם בגינה, במרפסת ואף על אדן החלון וישירות על השיש, ממש לצד עמדת התבלינים.

אוהבים את הטעם הייחודי ורוצים ליהנות מנענע אורגנית ומטופחת במיוחד? מוזמנים להבין עד כמה טיפול בעציץ נענע נחשב פשוט, וזאת גם אם הנענע לא אוהבת מתחרים ודורשת השקיה מרובה.

מיהי אם כן אותה נענע אהובה? מדובר בעשב ששייך למשפחת השפתניים. היא נחשבת רב שנתית, ידועה בקצב צימוח מהיר ופורחת בין חודש יוני לאוקטובר. מבקשים לגדל צמח נענע בעצמכם? המשימה די קלה, בהמשך תמצאו הוראות גידול וטיפוח מדויקות.

גידול נענע הוא פשוט ומתאים גם למתחילים בגינון. נענע היא צמח עמיד ומהיר גדילה שיכול לגדול הן באדנית והן בגינה. במדריך הבא נלמד איך לגדל נענע, תנאי הגידול האופטימליים וטיפים לטיפול בצמח.

גידול נענע בבית

סוגי נענע

יש יותר מ30 סוגי נענע, אם כי רק 4 סוגים ניתן למצוא בארץ. כמו כן, נהוג לערוך חלוקה גסה. מצד אחד יש מינים עדינים ומנגד מינים חריפים, אותם נהוג לכנות בארץ שבארץ כ”מנטה”.

אם כן אלו עד סוגים מוכרים בארץ? ישנה נענע לימונית, נענע ריחנית, נענע חריפה ונענע משובלת (הכי נפוצה) – כל אחת והניחוח הייחודי לה.

מתי עונת גידול של הנענע

עונת הגידול של הנענע מתחילה באביב ונמשכת עד סוף הסתיו, כאשר התנאים הטובים ביותר לגידולה הם טמפרטורות נעימות והרבה שמש. במקומות בעלי אקלים חמים, ניתן לגדל נענע כל השנה כל עוד הצמח מוגן מפני חום קיצוני וקור חריף.

באזורים עם חורף קר, מומלץ להתחיל את גידול הנענע בתוך הבית או בחממה לקראת סוף החורף או תחילת האביב, ולהעביר אותה החוצה כאשר הטמפרטורות הליליות מתייצבות מעל נקודת הקפאון ואין סכנה לקור נוסף.

הנענע מתאימה לגידול כצמח רב שנתי באזורים חמים ותחושתי באזורים עם חורף קל. באזורים עם חורפים קשים, יש לטפל בה כצמח חד-שנתי או להחזיק אותה בפנים במהלך החורף.

נענע תנאי גידול

תוהים איך לגדל נענע באופן אידיאלי? ובכן נענע אולי לא קשה לגדל, אך כן יש לה כמה דרישות משמעותיות. היעזרו במדריך הבא:

  • אור: נענע אוהבת שמש – נקודה! ככול שתבחרו עבור הנענע אזור עם יותר שמש ישירה, כך תראו כיצד היא מתפתחת טוב יותר ומהר יותר. יש לוודא שהיא לא נשרפת בשעות הצהריים החמות ביותר אם אתם גרים באזור חם מאוד. מבקשים לגדל נענע בבית או במרפסת? גם הצללה חלקית מספיקה.
  • השקיה: נענע זקוקה להשקיה סדירה ולאדמה לחה, אך חשוב מאוד להימנע מעודפי מים. וודאו שהאדמה ניקוזית ושמים לא נעצרים בה כדי למנוע רקבון שורשים.
  • טמפרטורה: נענע גדלה היטב בטמפרטורות נעימות וטווח טמפרטורות הגידול שלה הוא כ-18°C עד 26°C. יש להגן על הצמח מקור חזק בחורף.
  • אדמה: נענע דורשת אדמה פורייה ומנוקזת היטב. אם האדמה בגינתכם כבדה מדי, מומלץ לשפר אותה באמצעות תוספת של חול או פרלייט.
  • לחות חמצן ומליחות: הנענע אוהבת סביבה לחה ועשירה בחמצן וללא עודף מליחות.
  • דישון: ניתן להזין את הנענע בדישון כללי לגינה אחת לכמה חודשים במהלך עונת הגדילה לעידוד גדילה חזקה ובריאה.
  • הפצת הצמח: נענע מתפשטת בקלות רבה דרך שורשיה ולכן, יש לשלוט בגידול שלה אם לא רוצים שתשתלט על שטחים נרחבים בגינה.
גידול נענע בעציץ

כמה להשקות נענע?

נענע יש להשקות מדי יום, אם כי כמובן שיש משמעות למיקום שלה (לכמות החשיפה לשמש). כמו כן, יש לאפשר למצע להתייבש מעט בין השקיה אחת לשנייה.

איך לשתול נענע

את הנענע אתם יכולים לשתול לכל אורך השנה, אם כי האביב היא העונה העדיפה. כמו כן, יש לקחת בחשבון שנענע אוהבת להתפרש, ועל כן מוטב לתחום את הטריטוריה שלה.

מבקשים לשתול בעציץ? העניקו לה מרחב! תיבחרו בכלי בגודל של לפחות 10 ל’.

איך להשריש נענע?

הכי פשוט שיש. לטובת ייחור נענע כל שנדרש לעשות זה לאתר ענף צעיר שנראה בריא, להוריד ממנו עלים עודפים שנמצאים בתחתית הגבעול (יש להשאיר בערך כ8 עלים) ולהכניסו לכלי עם מים. בתוך מספר ימים אמורים להופיע שורשים. השורשים צצו? ניתן לשתול בכלי הרצוי. המלצה שלנו? בעת תהליך ההשרשה מומלץ להחליף מים מדי יום.

איך לקטוף נענע

קטיף תכוף של עלי נענע מעציץ ביתי לא רק יספק לכם עלים טריים לשימוש, אלא גם יעזור לשמור על הצמח צעיר ובריא תוך כדי גידול.

עדיף לקטוף את הנענע בבוקר, אחרי שהטל ייבש ולפני שהשמש חמה מדי. בשעה זו, העלים עסיסיים והארומה שלהם בשיאה.

מצאו עלים בוגרים ובריאים, שצבעם ירוק כהה. מומלץ להימנע מלקטוף עלים צעירים מדי או עלים שיש בהם סימני חולשה או נזק. החזיקו את הגבעול בין שתי אצבעות וקטפו את העלים בעדינות, על ידי ניתוקם מהגבעול. אפשר גם לקטוף גבעולים עם כמה עלים אם צריך כמות גדולה יותר לשימוש מיידי.

אם אתם רוצים לקטוף גבעול שלם, חתכו אותו בקצהו התחתון קרוב לבסיס הצמח באמצעות מספריים חדים. זה יעודד את הצמח לפרוץ גבעולים חדשים.

לאחר הקטיף, בדקו את לחות האדמה והשקו את הצמח אם יש צורך. זה יעזור לצמח להתאושש ולהמשיך לצמוח בריא.

ייחור נענע

יש כנימות על הנענע? כך תתמודדו!

אחת מהבעיות המרכזיות של נענע היא כינמת. יש כל מיני סוגים של כנימות, כולל כינמת קמחית (נראית כמו מעטה עדין של קמח). אלו מוצצות את הסוכרים שיש בצמחים ובכך פוגעות בהם.

לא סגורים שהנענע סובלת מכינמת? ישנה אינדיקציה: אם העלים נראים מקופלים או מסולסלים, או אם יש נמלים על גבי הצמחים, נראה שיש בעיה של כינמת.

כיצד מתגברים? יש כל מיני שיטות שאינן מצריכות שימוש בחומרי הדברה. כך למשל ע”י שפריצר פשוט ניתן להתיז על עציץ הנענע ליטר מים שמהולים בכף חומץ (מאוד אפקטיבי).

שאלות נפוצות על גידול נענע:

גידול נענע בבית יכול להיות פשוט כל עוד תקפידו על כמה כללים. ריכזנו כאן שאלות נפוצות שעולות בקרב מגדלים מתחילים שלוודאי יעזרו:

לאיזה טיפול עציץ נענע זקוק?

עציץ נענע לא זקוק להרבה, אם כי כן להשקיה מרובה. מה מעבר? מדי שבועיים מוטב לבחון האם יש ענפים קמלים או עמודי פריחה שמוטב לגזום. מתכוונים להשקיע? מדי חודש מוטב להוסיף קומפוסט. מה מעבר? אם מבחינים בכינמת, יש לטפל בה בהקדם.

מהם שלושת כללי הזהב לגידול נענע?

שתילה במקום עם שמש ישירה, הקפדה על השקיה ותמיכה ע”י קומפוסט אורגני. מבקשים להיות מגדלים מצטיינים? אם מגדלים בחורף נענע במרפסת, מוטב שתכניסו את העציצים הביתה.

מה חשוב לדעת על גיזום נענע?

מבקשים להעמיד קנקן תה נענע, או לתבל את הסלט ברעננות ייחודית? אל תמהרו לחתוך את עלי הנענע עם הידיים! רצוי להיעזר במספרים ולגזום מיד לאחר הפיצול. גיזום מושכל תומך בצמיחה של עלים חדשים.

כיצד נענע תורמת לבריאות?

בדומה לגרניום לימוני, חליטת נענע עשויה להקל במגוון היבטים. מסייעת להתמודד עם קלקולי קיבה, מקלה על בחילות וגזים, תומכת במערכת העיכול, מסייעת להתמודד עם דלקת גרון, מסייעת להוריד חום ואף תורמת לרפואת הפה.

מתי נענע פורחת?

הנענע פורחת בין חודש יוני לאוקטובר, אם כי היא אינה משמעותית.

האם נענע צריכה שמש?

חד משמעית כן! לפחות כ6 שעות שמש ביום.

זריעה או שתילת נענע?

נענע ניתן לגדל גם כצמח וגם לשתול כזרעים. מה עדיף? הצמחים מגיבים יפה ולא נחשבים יקרים, כך שאין סיבה להתחיל מאפס. בכל זאת רוצים לזרוע, ולו כי מבקשים לעקוב אחר סך התהליך? בשביל לזרוע תחכו לחודש אפריל/מאי/יוני, הקפידו על אדמה לחה ועל מרווחי זריעה של 10 ס”מ. 

עציץ נענע בבית

עכשיו אתם יודעים איך לגדל נענע בבית

הנענע מככבת במטבח הישראלי ונחשבת סופר בריאה. היא מהווה תוספת חיננית לכל מדף, צובעת בירוק כל ערוגה והיא הבחירה הראשונה כאשר עומדים להקים אדנית של צמחי תבלין. הנענע אינה מפונקת, אך כן זקוקה להשקיה מרובה.

רוצים להתחדש עם זן חדש? להעניק מתנה שתמיד תתקבל בברכה? או להצליח לגדל צמח ארומטי נפלא ללא כל קושי? הגיע הזמן לבחור את הנענע שלכם!