קיסוס – טיפים לטיפול וגידול בבית

מחפשים צמח לתוך הבית, צמח חסכן במים שאינו דורש הרבה, אפילו לא שמש ישירה? הגיע הזמן לערוך היכרות עם הצמח קיסוס. מדובר בצמח חזק שגדל יפה בקיץ ובחורף. צמח שכמעט ולא צריך תחזוקה שיודע להישפך ובאותה נשימה לטפס. צמח שופע, ירוק עד ובעל נוכחות משמחת לאורך כל השנה. 

הקיסוס מתאים לתוך הבית ולמרפסת הצפונית. ייראה נהדר בסלסילה תלויה ובאדנית. עוד ראוי לחדד שהקיסוס יודע לטפס עם וללא עזרה. באמצעות שורשי אחיזה זוכה להידבק לכל משטח צמוד. עם זאת, אין למהר לאפשר לו להשתלט על הקיר החיצוני. אומנם ייווצר מראה מרהיב, אך כשיגיע היום לנתקו, הוא ייתלש ביחד עם פיסות טיח וצבע. פחות כדאי. 

קיסוס מגוון

סוגים 

הקיסוס מגיע בשלל גוונים וצורניות של עלים, קיימים לפחות 6 זנים. קיים קיסוס מגוון, קיסוס שבדי, קיסוס ירוק ועוד. עם זאת, אין ספק שקיסוס החורש הנפוץ מכולם בישראל, ועל כן נרחיב לגביו. ניתן לגדל קיסוס החורש בבית, אם כי כמובן שגם בחוץ. מבחינת טיפול, תעברו לפסקה הבאה. עם זאת, רגע לפני שנעבור, נעניק טיפ: מומלץ לשלב מגוון זנים אחד ליד השני. מייצר נוכחות צבעונית גם ללא פרחים.

קיסוס תנאי גידול

קיסוס החורש
  • תאורה – חושבים על גידול קיסוס בבית? מעולה! הוא אינו זקוק לשמש, אך כן חובב תאורה. עם זאת, גם במשרד יחסית חשוך יראה נהדר. 
  • שמש – אינו זקוק לשמש. אין הרבה כאלו ולכן מדובר ביתרון חשוב עבור בעלי מרפסות צפוניות. המיקום המיועד עבורו כולל שמש ישירה? כל עוד לא מדובר בחשיפה של יותר מ4 שעות, הכול טוב.  
  • דישון – אומנם הקיסוס נחשב צמח מאוד חזק, אך הוא כן ישמח לתוספת של דישון. רצוי מדי שבועיים. 
  • השקיה בחורף ניתן להשקות בכל 10 ימים. בגדול משקים רק כשהשכבה העליונה יבשה. 
  • גיזום רוצים לייצר מראה שופע וצפוף? תגזמו מדי פעם ענפים ארוכים. 

קיסוס טיפול

כפי שניתן להתחיל להבין, צמח הקיסוס אינו זקוק לטיפול מורכב. השקיה מדי שבוע וחצי, קצת דישון ולעיתים רחוקות גיזום, וזהו פחות או יותר. בשאר הזמן תיהנו מהמראה המרגש שהוא מייצר. 

ייחור קיסוס

שמעתם שניתן לייצר בקלות ייחורים? שמעתם נכון, ואף מומלץ ביותר. כל שצריך לעשות זה לחתוך חתיכה קטנה עם שורשנים, ולהניח בכלי עם מים. ברגע שיוצאים שורשים משמעותיים, מעבירים לעציץ ובהתחלה מקפידים על השקיה מרובה. מחפשים לקצר תהליכים? אפשר לשתול ישר באדמה. כל עוד תקפידו על השקיה, לחות וצל, בתוך שבועיים אמור לצאת צמח חדש – תתחדשו!

קיסוס מגוון נשפך

שאלה לצד תשובה

למה הקיסוס רגיש?

אומנם מדובר בצמח מאוד חזק. צמח שירוק כל השנה, שעמיד בשרב ובקרה, אך הוא כן רגיש למליחות.

כיצד ניתן למקסם את הנוכחות שלו

כיוון שהקיסוס מטפס ובו זמנית נשפך, ניתן לייצר עמו כיסויי קרקע מרשימים במיוחד, ואף קירות ירוקים מעוררי קינאה. כמו כן, ע”י חוט ניתן להכווין את תנועת הצמיחה, הקיסוס ידוע כטפסן מדופלם. 

יש ענפים יבשים – מה עושים?

כאשר מבחינים בענפים יבשים, מומלץ לחתוך אותם עם מספריים ופשוט לחכות. בתוך כמה שבועות תמצאו באותו מיקום ענף חדש. פעולה זו מומלצת גם בחודשי החורף, כאשר שאר הצמחים נמצאים בתרדמת. 

קיסוס החורש בבית

שנסכם?!

אז אם גם אתם מחפשים צמח שלא צריך תחזוקה, שגדל כל השנה ושמתאים למרפסת צפונית, מצאתם. מה עוד מעניין לדעת לגביו? שהוא ניחן בסגולות רפואיות, שהוא מזוהה עם קישוטי חג המולד, ושהוא צומח בניגוד לכיוון האור. מה עתה? הגיע הזמן להתנסות בהשרשת קיסוס, או לרכוש אחד. הנאה ירוקה מובטחת!