מרנטה – מדריך לטיפול בצמח התפילה

מרנטה הוא צמח נשפך רב שנתי מרשים ביופיו שמדמה יצירת אומנות. כל עלה מהודר בכתמי צבע ומציג נראות מבריקה לצד משחק צבעוני שמדמה משיחת מכחול – בהתאם לזן הנבחר.

אומנם פריחה כמעט ולא תופיע, אך העלים המרהיבים בהחלט מספיקים. העלים שמציגים מראה מהפנט של נימים אדומים לצד כתמים צהובים וירוקים, מעלים בכל פעם מחדש מופע מרשים.

צמח מרנטה שייך למשפחת המרנטיים והוא מגיע אלינו מיערות הגשם של ברזיל. המרנטה גם מכונה “צמח התפילה”, וזאת כי לאורך שעות היום העלים נעים. עוברים ממצב פתוח ונמוך בשעות הבוקר, למצב עילי וזקוף לקראת שעות הערב (כל זאת כדי למקסם את אספקת האור לעלים). 

מרנטה טיפול

צמחי תפילה משגשגים בצורה הטובה ביותר כאשר הם מסופקים בתנאים דמויי חממה, כולל זרימת אוויר חמה, לחה, עדינה והרבה דשן. אדמה לא מנוקזת היטב עלולה לגרום לצמח למות מריקבון שורשים או להתמוטטות. כמו כן, צמחים שנחשפים ליותר מדי שמש עלולים להיסחף ולפתח כתמים חומים על העלים שלהם.

אומנם נדרשת מיומנות לצד הקפדה כדי לטפל במרנטה, אך התוצאה המרהיבה בהחלט מספקת ושווה את ההשקעה.

מיקום

מתאים לגידול הן בתוך הבית והן בחוץ – כל עוד נמנעים מחשיפה לשמש ישירה. כמו כן, ניתן לשתול בערוגה ובאותה נשימה בעציץ.

מצע

צמח מרנטה יכול לשגשג במגוון קרקעות, כל עוד הם מתנקזים היטב. בדרך כלל, תערובת עציצים מסורתית עובדת מצוין, אבל אפשר להכין לבד על ידי שילוב של שני חלקים של אזוב כבול, חלק אחד של אדמה חרסית וחלק אחד פרלייט או חול גס יחד. בנוסף, האדמה צריכה להיות חומצית, עם pH של 6.0. כדי לשפר את הניקוז, הוסיפו אבנים או חצץ לתחתית העציץ וודאו שיש מספיק חורי ניקוז.

שמש

שמש ישירה מסוכנת, עשויה להוביל לשריפת העלים. מצד שני, חוסר בשמש תפגע בחיוניות של הצבע העז. עדיף עוצמת אור בינונית עד גבוהה. תלו או קבעו את צמח התפילה שלכם ליד חלון שבו הוא יקבל אור שמש עקיף. לעולם אל תציבו את צמח מרנטה באור שמש ישיר מכיוון שהיא תחרוב את עלי הצמח או שהעלים יפתחו כתמים ויעלו בעוצמת הצבע.

בחורף, כאשר הצמחים נכנסים לתרדמה (ולפעמים מתים בחזרה לחלוטין), ספקו להם אור בהיר כדי לשמור על הצמיחה.

טמפרטורה ולחות

הטמפרטורה האידאלית עבור מרנטה נעה בין 15 ל 30 מעלות. טמפרטורות נמוכות ממושכות עלולות לפגוע בעלים ולגרום לנשירתם מהצמח.

בנוסף, צמחי תפילה משגשגים בצורה הטובה ביותר בסביבה לחה מאוד. כדי להגביר את הלחות הזמינה לצמח שלכם, אתם יכולים למקם מכשיר אדים קטן בקרבת מקום, או להניח את הצמח על גבי מגש שהתמלא באבנים קטנות ובמים. אופציה נוספת היא פשוט לקחת ספריי ולרסס את העלים פעם ביומיים, עדיף בשעות הבוקר.

רגישות

מרנטה רגיש למגוון מינרלים ולמרכיבים שעשויים להיות במי הברז, ועל כן מוטב להשקות במים מזוקקים, במי מורתחים, במי מזגנים, או לכל הפחות במים שעמדו במשך יממה (מסייע למלחים לשקוע).

השקיה

מבחינת השקיה, חשוב להקפיד על מצע לח, אם כי לא ספוג – יש להיזהר מעודף מים (עשוי לפגוע בשורשים, להוביל למצב של ריקבון).

כיצד מתנהלים? פשוט טובלים את האצבע ס”מ פנימה ובוחנים את המגע של האדמה.

האדמה לחה? משקים מעט כדי לשמר את המצב.

רוצים להתחיל עם מי ברז? נדרש לעקוב אחר מצב הצמח (כאמור רגיש למינרלים ולמלחים). אם מופיעים בקצוות של העלים כתמים חומים, נראה שמי הברז אינם מתאימים.

צמח מרנטה

מה לגבי מזיקים?

מרנטה עשוי להיפגע מהמזיקים הבאים: כנימה קמחית ואקרית הקורים.

דישון

כפי שניתן להתחיל להבין, מרנטה נחשב צמח מפונק, ועל כן גם תוספת של דשן רצויה. מתי? בקיץ, בסתיו ובאביב, בערך פעם בשבועיים (יגביר את קצב הצמיחה).

מרנטה ייחור

מי שמבקש להרבות את צמח המרנטה יכול לבחור בין ייחור לחלוקה, אם כי ריבוי ע”י זרעים גם כן אופציה טובה. לטובת יצירת ייחור כל שנדרשים לעשות זה לחתוך חלק (יש להקפיד על מיקום שנמצא בין המפרקים של העלים) ופשוט לשים בכלי עם מים ולחכות שיופיעו שורשים.

יש שורשים? מעבירים לעציץ ומקפידים בחודש הראשון להרבות בהשקיה.

מעניין לדעת

  • מרנטה נחשב צמח מאוד פופולארי, אם בשל העיטורים הייחודיים ואם בשל תנועת העלים.
  • כאשר מחפשים כלי או מיקום מתאים, יש לזכור שהעלים נשפכים (כדי למקסם את האפקט החינני).
  • אם לא רוצים להשקיע בריסוס, ניתן להציב את העציץ על גבי קורה רטובה, או לחלופין, להציב בתחתית מצע עם מים שמעליו מפוזרים חלוקי נחל.
צמח עם עלים אדומים וירוקים

סיכום

מרנטה הוא אחד מאותם צמחים שלא ניתן לחלוף על ידם מבלי לעצור להתפעל מיצירת האומנות שהעלים מציעים. עם זאת, אותו צמח חינני ועליז למראה נחשב מעט מפונק, אך הוא בהחלט שווה את ההשקעה.

כמה כללי יסוד, וגם אתם תעמדו במשימה. כל שצריך לעשות זה להקפיד על סביבה לחה, להימנע משמש ישירה ולהקפיד על אדמה רטובה (אם כי לא ספוגה).

בהצלחה!