שעונית כחולה נאכלת – כך תגדלו את המטפס הפרחוני

אוהבים צמחים משתרעים מרשימים וייחודיים? הגיע הזמן להכיר מקרוב שעונית כחולה. מדובר בצמח נכרך רב שנתי, שבין היתר מכונה שעונית תכולה. הצמח ירוק עד, בעל פריחה משמעותית ופרי יוצא דופן שמתאים למאכל. אז אם מחפשים פתרון ירוק עבור חיפוי הגדר, קישוט הפרגולה, או פשוט עבור ייפוי המסלעה, בהחלט מדובר בבחירה מרהיבה. 

לא רק ששעונית כחולה יודעת להגיע לגובה של 3 מ’, אלא היא גם משתרעת לרוחב. מה עוד? הצמח מטפס באמצעות קנוקנות, הצמיחה נחשבת צפופה וקצב הצימוח בינוני. באשר לפרחים המרשימים, נציין שהם מתהדרים בגווני סגול בהיר, סגול כהה ולבן. הפרח פורח לאורך כל השנה, למעט בחורף, ומושך ציפורים ופרפרים. מה באשר לעלים? גם הם מרשימים! מתהדרים בגוון ירוק כחלחל ונחשבים גדולים ומבריקים. 

שעונית כחולה

סוגי שעונית

שעונית שייכת למשפחת השעוניתיים, משפחה שמונה למעלה מ200 מינים ושלל זנים. למרות שרוב הסוגים מטפסים, ניתן למצוא סוגים שמשתייכים לקטגוריית השיחים והעשבוניים. 

לאורך השנים נוצרו שלל הכלאות, ואף כיום נעשות הכלאות שמשפיעות על נראות וטעם הפרי. מלבד העובדה שהפרי טעים, חלק מהזנים ניחנים בסגולות רפואיות. בעבר היה נהוג להכין מהעלים ומהשורשים תה שמטפל בנדודי שינה, היסטריה וכאבים. עם זאת, יש לשים לב שלא כל זן מתאים לכך, וכמובן שלא כל זן מייצר פירות אכילים. 

עם זאת, לא חסרים מינים שנחשבים אכילים, ממש כמו “שעונית נאכלת” (פסיפלורה). באשר לשעונית כחולה, נחדד שזהו אחד מהזנים היותר מוכרים ועמידים בפני טמפרטורות נמוכות.

שעונית נאכלת

מוזמנים להכיר מעט יותר לעומק 3 זנים נוספים:

  • שעונית רפואית – מין שנחשב אכיל וייחודי (עמיד עד לטמפרטורה של מינוס 20 מעלות).
  • שעונית לשונה – הסוג שנחשב הכי טעים. קליפת הפרי כתומה מנוקדת בלבן והפרי עצמו בגוון ירוק שקוף וטעם מאוד מתוק. 
  • שעונית צ’יליאנית – שעונית צ’יליאנית נמצא בעיקר בהרים האנדים, אי שם בגבהים שנעים בין 2,500 ל3,800 מ’. 

שעונית כחולה תנאי גידול

  • שמש – שמש חלקית או בעיקר מלאה. 
  • השקיה – שעונית כחולה זקוקה להשקיה בינונית. 
  • מרווחי שתילה – כיוון שמדובר בצמח מאוד שתלטן, נדרש לשמור מרחק שתילה של מינימום מטר בין צמח אחד לשני.
  • טמפרטורה יש זנים שעמידים בפני קרה, אך שעונית כחולה רגישה לקור, אם כי לא לתנאי שרב. 
  • מצע שעונית כחולה עשויה להתאים למגוון מצעים. מתאימה לקרקע חולית, לקרקע גירנית, לאדמת חימר/טיט, לקרקע ניטרלית ואף לקרקע חומצית. עם זאת, רצוי שפני הקרקע יהיו לחים ובאותה נשימה מנוקזים.
  • מיקום גיאוגרפי בארץ ניתן לשתול שעונית כחולה ברוב האזורים, למעט באזורים גבוהים שעשויים לסבול מקרה.  
  • רגישות – שעונית כחולה רגישה לקרה ואף לאדמת גיר ולמליחות. 
  • טיפול כיוון שהצמח מאוד שתלטן, רצוי לגזום באופן מאסיבי ולעיתים תקופות. 

שעונית פריחה

מעבר לנאמר, נציין שהפריחה נחשבת משמעותית וקיימים שלל גוונים, כגון שעונית לימונית שניחנת בפריחה צהובה, ושעונית אנטיוקה שניחנת בפריחה אדומה. עוד מעניין לציין שרוב הזנים מתהדרים בפריחה חד יומית ושקיימים מגוון סוגי תפרחת.

שעונית פריחה

על טעם ועל ריח

לסיכום נציין שמדובר בצמח משתרע מרשים ביופיו שאינו דורש הרבה השקעה, בעיקר שמש מלאה ואדמה לחה. כמו כן, אין ספק שהבונוס העיקרי מתמקד בפריחה מרהיבה ובפרי אכיל. עם זאת, קיימים זנים שמציעים פרי הרבה יותר טעים, למשל שעונית נאכלת.

עוד חשוב לחדד שאם חושבים להכין מהעלים חליטה, יש לשים לב שמגיעים לרתיחה מלאה. מדוע? העלים מכילים ציאניד!

לקראת שתילה תבדקו התאמה של הזן הרצוי לטמפרטורה המקומית, ועד כמה הפרי נחשב טעים. שורה תחתונה? קיימים שלל זנים, הפרי טעים ואילו שעונית כחולה בהחלט מרשימה.