קולאוס (נדנונית מכלוא) – תנאי גידול, ייחור וטיפים לטיפול בבית

שיח קולאוס בין היתר ידוע בשם “נדנונית מכלוא”, או בשם “נדנונית מצויה”. נחשב קל לגידול ומאוד נפוץ. מופיע לא מעט בגינות ציבוריות ובמרפסות פרטיות. מדובר בצמח שיכול להיות רב או חד שנתי. בעיקר משמש כצמח נוי, וזאת הודות לצבעוניות המרשימה, העזה והמגוונת של העלים. משגשג באקלים ים תיכוני שמייצג את א”י ואף באקלים טרופי. כמו כן, גם בבית ממוזג יתפתח היטב. אידיאלי לשתילה כצמח בודד, או כקבוצה עליזה.

קולאוס סוגים

סוגים צבעים ופריחה

באופן כללי צמח קולאוס עשוי להגיע בשלל שילובים של צבעים ומופעים. העלים יכולים להגיע בצבע ירוק, חום, שחור, צהוב, סגול, ורוד, לבן ואפילו כתום. לרוב העלה יהיה מורכב משני גוונים. אם באופן מנומר ואם באופן מוכתם, אך יש מקום לשלל “איורים” וקומפוזיציות מרשימות.

באשר לצורה, גם כאן נמצא מבחר. עלי נדנונית מכלוא יזכירו צורת אליפסה, או לחלופין צורה יותר אובלית שמעוטרת בקצוות משוננים.

באשר לפריחה, קיים גבעול תפרחת שמעוטר בפרחים מזעריים בגווני דגל ישראל – כחול לבן.

מבחינת סוגים של קולאוס, נציין שיש לא פחות מ-150 סוגים. קיים קולאוס סגול, קולאוס אדום, קולאוס בעל עלים יחסית גדולים וכדומה. הסוגים היותר מעניינים מציגים פסים, נקודות ואף מסגרות בעלות גוונים קונטרסטים, מראה שנראה כמו הדפס מעניין במיוחד.

קולאוס אדום

קולאוס תנאי גידול

טיפול בקולאוס נחשב פשוט מאוד גם למגדלים מתחילים וזאת אחת הסיבות שהרבה בוחרים לגדל אותו בבית. קל מאוד לייחר קולאוס והוא יגדל מצויין ברוב התנאים. לצד זאת, הקפדה על תנאי גידול נכונים תעזור לכם להוציא את המקסימום מהצמח היפיפה.

טמפרטורה ולחות

כל עוד הטמפרטורה אינה צונחת מתחת ל10 מעלות, נדנונית מכלוא תצמח היטב.

קולאוס משגשג בתנאים חמים ולחים. באקלים ממוזג, אוויר קר ישיר יכול להרוג את הצמחים. הזיזו צמחים פנימה או הגנו עליהם בלילות קרירים כשהטמפרטורות יורדות קרוב לאפס. קחו ייחורים להרבות לפני שמזג האוויר הופך קר.

הרחיקו צמחים שגדלים בבית מפתחי מזגן ונקודות קרות אחרות. באקלים יבש, קולאוסים יאהבו מעט לחות ממכשיר אדים או בחדר האמבטיה. המתינו עד שהטמפרטורה תהיה באזור ה-20 מעלות או חמה יותר לפני שטילת עציצים בחוץ.

שתילה ודישון

עדיף לשתול באביב או בקיץ. מוטב להקפיד על 35 ס”מ מרחק בין צמח אחד לשני ואין חובת דישון. אם מחפשים מראה מרשים, בקיץ מוטב לדשן מדי חודש. בין היתר מומלץ לפנק את האדמה במלחים, בחומרים אורגנים ובמינרלים.

אור

קולאוס ישמח לקבל אור חזק, ובמקביל ייחלש תחת שמש ישירה. מנגד, גם אם אין הרבה אור עדיין ירשים ביופיו, אך פחות.

למרות שקולאוס מעדיף צל חלקי או צל מלא על שמש, חשיפת האור שלו תלויה בזן. הקולאוס שגדל מזרעים ישגשג בצל חלקי עד צל מלא, אבל זנים חדשים יותר, כמו סדרת הוויזארד, מתפקדים היטב בשמש מלאה. יותר מדי שמש עלולה לחרוך עלים ולגרום לדהיית הצבע ברוב זני הקולאוס הקלאסיים. הצמח מתפקד בצורה הטובה ביותר עם שמש בוקר מסוננת וצל אחר הצהריים, במיוחד באקלים חם.

צמחים הגדלים בעציצים בתוך הבית מקבלים בדרך כלל הרבה אור משמש עקיפה במהלך החודשים החמים (הבהירים יותר), אך ייתכן שיהיה צורך להיחשף לאור שמש מסונן במהלך החורף. זה לא דורש הרבה, אבל הם צריכים קצת אור.

מצע

קולאוס מעדיף אדמה לחה, עשירה, רופפת ומנקזת היטב. לפני השתילה, לתקן את האדמה עם קומפוסט או חומר אורגני אחר, כגון פרלייט. עבור עציצים, כל תערובת עציצים באיכות טובה תעבוד מצוין. בחר מיכל עם חורי ניקוז.

קולאוס שגדל בעציץ אוהב אדמת עציצים רופפת שכוללת קוקוס דק. ספקו ניקוז בעציץ כדי להבטיח שהאדמה לא רטובה כל הזמן, מה שעלול להוביל לריקבון שורשים.

עם זאת, נחזור ונציין שקולאוס אינו צמח מפונק. יסתדר מעולה גם עם אדמה רגילה.

השקיה

צמחי קולאוס גדלים בצורה הטובה ביותר באדמה לחה אך לא רטובה. תקופות יובש ארוכות מאטות את צמיחת העלים, והם יתחילו להיות חומים סביב הקצוות. תנו לאדמה להתייבש מעט בין השקיה וכאשר הסנטימטר העליון של האדמה מרגיש יבש למגע. כמו כן, אל תתנו לספוג לגעת בגבעולים, מכיוון שהוא יכול לקדם ריקבון ולהסתיר שבלולים.

בקיץ יש להשקות מדי יומיים, אך בחורף גם השקיה חד שבועית עשויה להספיק. שוב, מדובר בצמח פשוט מאוד לגידול אז גם אם תטעו תוכלו לתקן במהירות ולהציל את הצמח.

גיזום ופריחה

מדי כמה חודשים מומלץ לגזום לטובת עיצוב רצוי ועידוד צימוח עלים. כמו כן, אם יש עלים או גבעולים מתים, רצוי לגזום בהקדם. באשר לדילול, מומלץ להסיר באמצעות מספריים את הפריחה, אלא אם כן רוצים להשיג זרעים.

צמח הקולאוס

ייחור קולאוס והברכה

קולאוס מאפשר לייצר הברכה. הרעיון הוא לאפשר לענפים שגדלים בצורה אופקית להתחפר בקרקע ולהוציא שורשים. יש לכסות את החלק הרצוי ולחכות 5 שבועות טרם מנתקים מהצמח הראשי (לאחר שיוצאים שורשים).

מה באשר לייחור קולאוס? המשימה פשוטה ביותר – קולאוס ידוע במהירות השרשה. לוקחים גבעול בעל לפחות 2 עלים, שמים בכלי עם מים ומדי יומיים מחליפים מים. כאשר יוצאים שורשים ניתן להעביר למצע אדמה.

בשני המקרים (ייחור והברכה) חשוב לשמור על קרקע לחה במיוחד.

טיפ: בין חודשי אפריל לספטמבר היו סבלנים. תוודאו שיש מספיק שורשים טרם מעבירים מכלי המים לשתילה באדמה.

גידול קולאוס בבית

יש שאלות?

האם טיפול בקולאוס נחשב קשה?

נחשב פשוט ביותר. מעט השקעה והתוצאה מאוד מרשימה.

מתי קולאוס פורח

בקיץ ובסתיו.

מהם החסרונות?

יחסית רגיש לקמחיות ולכנימות. אם מדובר בחורף קר, עשוי לקמול. בנוסף, לא מתמודד היטב עם אדמת גיר.

לאיזה גובה מגיע?

צמח הקולאוס מגיע לגובה שנע בין 30-50 ס”מ.

ניתן למאכל?

בתנאי טבע, כפי שהוא גדל ביערות אפריקה, נהוג לאכול אותו. עם זאת, בארץ מדובר בזנים שהם אך ורק דקורטיביים.

סיכום

צמח קולאוס מתאים לכל מקום. קולאוס יתקבל בברכה במרפסת, בגינה ובבית. בעציץ, בערוגה ובמארז מתנה. אינו דורש הרבה. לא אור ולא מים, אך מציע שלל גוונים משגעים ועליזים.

מכאן שאם מחפשים פריחה, אך לא עבודת גינון מאתגרת, מוזמנים לבחור מגוון זנים צבעוניים ומגוונים. תשתלו קולאוס סגול לצד כתום, קולאוס ירוק לצד ורוד – חגיגה צבעונית מרהיבה ביופייה מובטחת.