זוטה לבנה – צמח מרפא עם סגולות רפואית שניתן לגדל לבד בקלות

יש לא מעט צמחי תבלין שמתאימים לחליטות, אך זוטה לבנה היא אחת במינה. זוטה לבנה בעלת טעם עוצמתי וריח מרגש. קל לגדל אותה והיא משתרעת בקלות. ידועה לא רק בעולם החליטות, אלא גם מככבת בנישת התבשילים, הסלטים והמרקים. מעבר לטעמה המיוחד, ידועה כצמח רפואי בעל שלל סגולות.

זוטה לבנה הינה צמח ישראלי ממשפחת השפתניים – צמחים ריחניים שלרוב נחשבים כצמחי מרפא. הצמח נוטה להגיע לגובה של מטר, והעלים בעלי מרקם פרוותי וגוון ירוק בהיר. הצמח מתאים לשתילה לאורך כל השנה, אם כי את העלים מוטב לקטוף ולייבש בתחילת הקיץ. כל עוד העלים טריים. 

ראוי לציין שגם אם לא עושים דבר עם הצמח, עדיין מפיקים ממנו לא מעט. זוטה לבנה מפרישה לאוויר שמנים אתרים, פעולה שגם מרגיעה וגם מרחיקה פשפשים, זבובים, כנימות וכדומה. עם כל זאת לא מספיק, נציין שבין היתר קיימים פרחים. הזוטה פורחת לאורך כל השנה, בעיקר מחודש יוני ועד חודש דצמבר. הפרחים קטנים ולבנים, אך אם רוצים ליהנות מהעלים, מוטב לדלל. אז מה הצמח בעל הריח המשגע והטעם המדהים דורש ועבור מה הוא אידיאלי? לרשותכם מיטב הפרטים!

זוטה לבנה גידול

  • השקיה – מדובר בצמח קל מבחינת טיפול. הרעיון הוא להימנע מלהגזים בהשקיה. נדרש להשקות רק בימים החמים ובין לבין להשקות רק לעיתים רחוקות. באשר לחורף, כל עוד יורד גשם ניתן לקחת הפסקה. שותלים באזור צפוני או עשיר במשקעים? זכיתם בפתור מהשקיה. 
  • מיקום – זוטה לבנה אינה מתאימה לגידול ביתי, אלא רק במרחב החיצוני. כמו כן, יש לקחת בחשבון שמדובר בצמח שנוטה לגדול בקצב מהיר ולהשתלט לכל עבר. מסקנה? מוטב לשקול האם לשתול בערוגה, או לחלופין באדנית/עציץ.   
  • מצע – צמח הזוטה זקוק לקרקע מנוקזת ולקרקע יבשה. שותלים בעציץ? מוטב לרפד את השכבה התחתונה באבני טוף שמסייעות לנקז מים. 
  • טמפרטורה זוטה מחבבת מקומות חמים, אך גם יודעת להסתדר במקומות קרירים. 
  • שמש זוטה לבנה זקוקה לשמש מלאה, או לכל הפחות לתנאים של חצי צל. 
  • תנאי שתילה – אם זורעים, הקפידו על מרווחים של 40 ס”מ ועל עומק של 3 ס”מ. תוך שבועיים ועד חצי שנה תיהנו מצמחים ריחניים.
  • גיזום הגיזום מסייע להצמיח עלים וענפים חדשים. עם זאת, אין לגזום במהלך החורף, אלא רק בחודשי הקיץ והאביב. בעת הגיזום נדרש להשאיר גובה – אין לגזום קרוב מדי לפני הקרקע.

זוטה לבנה סגולות רפואיות

הזוטה הלבנה ידועה כצמח מרפא. חליטה של העלים מסייעת להתמודד עם בעיות עיכול, כאבי בטן, הצטננות, שיעול, לחץ דם גבוה ועוד. מעבר לכך, חליטות של זוטה לבנה מסייעות לנקות רעלים מהגוף, במיוחד לאחר לידה (מדובר בצמח אנטי בקטריאלי). כמו כן, לעיסה של העלים מפיגה ריח רע מהפה. 

ייחור

הזוטה ידועה כצמח שמזריע את עצמו, כאשר ניתן לייצר שתילים חדשים ע”י הברכה או ייחור. הברכה מתארת מצב שבו הגבעול צומח באופן אופקי לאדמה, כך שחלק מתכסה באדמה (נוצרת צורת V). את המיקום שמכסים באדמה יש לשבור או לכופף מעט, כך שאט אט יוצאים שורשים. כשזה קורה, ניתן לנתק מ”צמח האם”.

באשר לייחור, פשוט חותכים גבעול בעל מספר עלים, שמים בכלי עם מים נקיים ומחכים. בתוך כמה שבועות יופיעו שורשים. כאשר השורשים משמעותיים, מעבירים לעציץ. 

שאלה תשובה

זוטה לבנה טיפול – מה נדרש?

לא נדרש דבר! אם רוצים לתמוך בקצב הצמיחה ובגודל של העלים, מוטב לגזום את הפרחים.

זוטה לבנה גידול ביתי – האם זה אפשרי?

לא! מקסימום במרפסת. הצמח זקוק לכמות מסוימת של שמש.

למה הזוטה רגישה?

בעיקר רגישה להשקיית יתר ולפרודניה (סוג של עש).

שנסכם?

אז מה היה לנו כאן? צמח תבלין בעל ריח משגע ותפקיד מעניין בתחום הרפואי והקולינרי. מה שלא ציינו, זה שעליו הריחניים מסייעים להרחיק עש ולבשם בגדים. בהחלט שווה לארוז כמה ענפים יבשים בשקיקי בד ולפזר במדפים. עוד נוסיף שאומנם קיימים בעולם סביב 100 זנים, אך אין מתחרה לזן הנוכחי – זוטה לבנה. לא מבחינת ריח ולא מבחינת טעם.

אז אם מחפשים להעשיר את גינת התבלינים, או להעניק מתנה שתתקבל בברכה. אם מחפשים צמח שמעשיר חליטות ומבשם את ארון הבגדים, לרשותכם צמח ישראלי שדורש מינימום השקעה.