לפופית הבטטה – תנאי גידול, השקיה וטיפים לטיפול במטפס

לפופית הבטטה שייכת למשפחת החבלבליים, צמחים שלרוב גדלים באזורים טרופים וסוב טרופיים. מדובר בצמח אידיאלי לגינה ולמרפסת, אם כי יש לקחת בחשבון שהוא נוטה להתפרש, לצבוע מרחבים בגוונים עזים. מלבד היכולת להשתרע, הוא גם נוטה להשתפל ויודע לטפס, אם כי לשם כך נזקק לתמיכה.

עבור מי שתוהה, נציין שהשם הכה חינני מגיע מהאזור של השורשים. צמח לפופית הבטטה בעל שורשים שמפתחים ירק דמוי בטטה, בהחלט מומלץ לטעום!

העלים בעלי צורת הלב יודעים להגיע בשלל גוונים, תלוי בזן שבוחרים. ניתן למצוא עלים ירוקים, צהובים, אדומים, לבנים ואפילו סגולים, ממש כפי שמציע הזן “לפופית הבטטה סגולה”. מעבר לעלים המרשימים, לפופית הבטטה מציעה פריחה נאה. הפרחים מציגים צורת גביע ומגיעים בגווני ורוד וסגול, למעט בחודשי החורף. בחודשים הקרים הצמח ישיר עלים ועם האביב ילבב מחדש. גרים באזור חמים? תיהנו מהצמח לאורך כל השנה. גרים באזור קר? בפניכם צמח עונתי. 

עלה של לפופית הבטטה סגולה

לפופית הבטטה מתאימה לכל מקום בארץ. יודעת להגיע לגובה של 3 מ’ ובעלת קצב צימוח מאוד מהיר (גדלה מעל למטר בחודש!). כמו כן, אם רק תירצו עוד צמחים שלה, מוזמנים להתנסות ביצירת ייחורים. אז בין אם מחפשים להעניק מתנה, או צמח שיעניק חיים לגינה, לפופית הבטטה מהווה בחירה מבטיחה. 

לפופית הבטטה תנאי גידול

  • תנאי קרקע – לפופית הבטטה מסתדרת עם מגוון סוגי קרקע. כולל קרקע חומצית, קרקע ניטרלית, קרקע אלקלית ואדמת טיט. כמו כן, חשוב שהאדמה תהיה מנוקזת.
  • שמש – יש להקפיד על מיקום שמציע חשיפה לשמש מלאה, או לכל הפחות שמש חלקית. לפופית הבטטה זקוקה למינימום 4 שעות שמש ביום. 
  • מיקום – אידאלית לשתילה בערוגות ומסלעות, אך גם במכלים, עציצים וכמובן שגם בסלסלות תלויות. 
  • שתילה – מתכוונים לאפשר ללפופית להתפרש? הקפידו על מרווחי שתילה של לפחות 90 ס”מ. מדובר בצמח שמשתרש בקלות בקרקע לחה.
  • טמפרטורה – אינה מסתדרת עם קור עז.
  • לפופית הבטטה השקיה – זקוקה להשקיה בינונית. ברגע ששכבת האדמה העליונה מתייבשת, נדרשים להשקות. 
  • טיפול – אומנם מדובר בצמח חזק, אך הוא רגיש לחשופיות ולחלזונות. אלו נוטים לבקרו בעיקר בשעות הלילה. באשר לדישון, אפשרי אך לא חייב.
לפופית הבטטה גידול

מה קורה בחורף?

במקומות קרים ובחודשי החורף לפופית הבטטה מתנהגת כצמח נשיר ואף נכנסת לתרדמת. הדרך הטובה ביותר לשמור על הגינה מרשימה, היא לשתול מעל צמחים עונתיים. אלו יתפסו מקום, עד שהאביב יחזור. 

ייחור והברכה

מאוד קל ליצור ייחור של לפופית הבטטה. פשוט לוקחים ענף בעל כמה עלים ומניחים בכלי עם מים. בתוך כמה ימים ייצאו שורשים. מחכים שהם יהיו משמעותיים, מעבירים למצע אדמה ובימים הראשונים מקפידים על השקיה מרובה.

מעבר לייחור, נציין שגם ניתן לייצר הברכה. גם פה הרעיון פשוט מאוד ליישום. לוקחים ענף בעל עלים שמשתרך מהצמח ומכסים חלק ממנו באדמה (בעודו מחובר לצמח האם). בתוך כמה ימים בלבד אמורים לצאת שורשים. כאשר זה קורה (פשוט בודקים) מנתקים את החתיכה שהשתרשה, ומאפשרים לה לגדול במקום הרצוי. 

לפופית הבטטה ייחור

יש שאלות?

איזה חלק נחשב אכיל

מהשורשים של הצמח מתפתחות בטטות אכילות. אומנם לא מדובר באותן בטטות שמוצאים בירקניה, אך כן בזן שנחמד לטעום.

האם הפריחה משמעותית?

תוהים לגבי לפופית הבטטה פריחה? מדובר בפרחים בגודל בינוני שפורחים ברוב חודשי השנה. עם זאת, יחסית לעלים, הם מהווים רק תוספת נחמדה.

לפופית הבטטה בתוך הבית או רק בחוץ?

אומנם לפופית הבטטה מדהימה, אכילה, צומחת מהר ומתאימה גם לחצי צל, אך לתוך הבית פחות מתאימה. 

צמח לפופית

שנסכם?!

לפופית הבטטה מטפסת, מתפרשת נהדר, משתרעת ונוזלת מאדניות תלויות. מהווה פתרון מושלם עבור כיסוי שטח, צומחת בקצב מטורף ואפילו מציעה פריחה נאה. במקביל, אינה דורשת הרבה. מעט שמש והשקיה והלפופית שלנו מרוצה.

טיפ לדרך? אם יש לכם לפופית בגינה, בחודשי החורף תוציאו את השורש! תשטפו, תקלפו, תפרסו תמזגו שמן זית, תבזקו מלח גס ולתנור – מעדן!