צמח הלבנדר: ריחני וחיוני בבית – מדריך גידול וטיפול באזוביון

לבנדר, אחד מהצמחים היותר מרשימים, מוכרים, ריחניים, מרגיעים ומוערכים. הלבנדר הוא שיח רב שנתי שמלבד העובדה שנחשב קל לגידול, מחזיק בשורה של יתרונות מופלאים. פריחת הלבנדר מרשימה, מציגה עמודי תפרחת בגווני כחול סגול. הפריחה מתרחשת באביב, בקיץ ובחורף, במשך כ35 יום בממוצע.

צמח הלבנדר משמש עבור ייצור שמנים אתרים ומשדר ניקיון רענן. הצמח טוב כנגד יתושים ובמקביל מושך מאביקים. מפיץ ניחוחות נהדרים ומרשים ביופיו.

גידול לבנדר נחשב קל ביותר ובעל קצב גידול מהיר. מגיע למגוון גדלים, נע בין 20 ל80 ס”מ, כאשר הצימוח נע לגובה ולרוחב. העלים ירוקים ומשוננים, ומשתנים מעט בין זן לזן. מה עוד? מעבר לשם המוכר, הוא גם מכונה אזוביון.

לבנדר רפואי

סוגי לבנדר

יש יותר מ-30 זני לבנדר שגדלים באופן טבעי, אם כי זנים רבים אינם עמידים בחורפים קשים. להלן 4 זנים מרכזיים:

  • לבנדר רפואי – לבנדר רפואי בעל מראה שונה, אם כי גם הוא מרחיק יתושים ובעל ריח נעים. הוא פורח לאורך כל השנה, מככב בתבשילים וברפואה העממית. מסייע לכאבי בטן, מחטא ומחזק את מערכת החיסון.
  • הידקוטה – זן שנוטה להתפשט באופן קיצוני ועל כן משמש רבות בעיצוב נוף.
  • דרומי – שיח יחסית קומפקטי שמציע פריחה בעלת גוונים קונטרסטיים.
  • תענוג – זן מאוד עמיד. הן בפני כפור והן בפני בצורת. הפרחים משמשים רבות לקישוט הבית.
גידול לבנדר

לבנדר תנאי גידול

תנאי אור

גידול לבנדר באור שמש מלא זאת הדרך הטובה ביותר להבטיח הרבה ניצנים ושיחים גדולים ומלאים.

אדמה

אדמה רזה (אדמה עם מעט חומרים אורגניים מעורבבים בפנים) תעודד ריכוז גבוה יותר של שמנים (וריחות טובים), אז תקל על החומר האורגני והדשן. צמחי לבנדר מעדיפים אדמה מנוקזת היטב שנמצאת בצד היבש יותר, אז אם אתה משתמש בתערובת עציצים מסורתית, הקפד להוסיף קצת חול לניקוז. אדמה בסיסית או גיר במיוחד תשפר את הניחוח של הלבנדר שלך, בעוד שכל pH מתחת ל-6.5 בערך יגרום לצמחי לבנדר להיות קצרי מועד.

אפשרי לשתילה לכל אורך השנה, אם כי עדיף באביב ובסתיו.

השקיה

לבנדר הוא צמח גמיש שעמיד מאוד לבצורת ברגע שהוא התבסס. כשמתחילים לראשונה את צמחי הלבנדר, הקפידו להשקות אותם באופן קבוע במהלך עונת הגידול הראשונה שלהם. לאחר מכן, הם יכולים להתמודד עם תקופות ממושכות של בצורת – למעשה, יותר מדי מים עלולים להוביל למחלות פטרייתיות ולריקבון שורשים.

טמפרטורה ולחות

לבנדר יכול לעמוד בטווח של טמפרטורות. אם לחות היא בעיה, ודאו שיש לכם הרבה מקום לזרימת אוויר בין הצמחים שלכם, ותמיד תשתלו את השיחים במיקום שטוף שמש. הגנו על צמחי לבנדר מפני רוחות חורף קשות על ידי שתילתם ליד קיר אבן או לבנים כדי לספק חום והגנה נוספים.

דשן

מצד אחד דישון מסייע להעצים את הפריחה. מצד שני, עודף דישון מוביל לתוצאה הפוכה, פוגע באיכות הצמיחה. בוחרים לדשן? ביחרו בדשנים אורגנים ביו סטימולנטים (מיקרואורגניזמים שמשפרים את ספיגת חומרי ההזנה).

גיזום

לבנדר אינו זקוק לגיזום, אם כי את העלים היבשים מוטב להסיר. גם תורם למראה הכללי וגם מדרבן את הפריחה. מבחינת גיזום מאסיבי לטובת עיצוב, מוטב לפעול בחודשי החורף. כאן נחדד שהכרחי להשאיר עלים.

ייחור לבנדר והשרשה

מלבנדר ניתן לעשות ייחורים יחסית בקלות, אם כי יש לפעול בתקופה שלפני הפריחה. מה נדרש לעשות? לחתוך ענף באורך של 15-20 ס”מ ולהוריד את העלים שמתחת לשליש העליון. לאחר שהענף מוכן שותלים באדמה, אם כי גם ניתן להציב בכלי מים עד שיוצאים שורשים.

כמו כן, ישנה שיטה נוספת – רבייה וגטטבית שמומלצת בחודשי הסתיו והאביב. פשוט מכופפים ענף ושותלים באדמה, מבלי להפריד מהצמח. בין חודש לשלושה חודשים יופיעו שורשים.

לבנדר גידול

איך לגרום ללבנדר לפרוח

אם אתם מתקשים לגרום לצמחי הלבנדר שלכם לפרוח, יש כמה בעיות שיכולות להיות הסיבה.

אדמה פורייה מדי יכולה לגרום לפחות פריחה. אדמה פורייה מאוד מקדמת הרבה צמיחה ירוקה על חשבון ייצור ניצנים. אתם יכולים להעביר את הצמחים שלכם או לתקן את האדמה עם חול או חצץ כדי לאוורר אותה ולהפוך אותה לפחות צפופה בחומרים מזינים.

כדאי גם לוודא שצמחי הלבנדר שלכם מקבלים לפחות 6 עד 8 שעות של אור שמש מדי יום, מה שיגרום לפריחה הפורה ביותר. אם הצמח שלכם לא מקבל מספיר אור במיקומו הנוכחי, אתם יכולים לקצץ את העלים שעשויים להאפיל עליו, או לשתול מחדש במיכל כדי שתוכלו לסובב אותם ו”לרדוף” אחרי האור.

לבסוף, תגזמו את הצמח שלכם בכל אביב – גם אם הגודל מתאים לחלל שלכם – יכול לגרום לפריחה תכופה יותר (ומלאה יותר). הסיבה: לבנדר מגרה ניצנים בצמיחה חדשה, כך שגירוי התהליך הזה הוא איתות מועיל לצמח שהוא צריך לגדול.

קטיפה וייבוש לבנדר

סיבה מרכזית לכך שהלבנדר מוערך כל כך היא שהפרחים שלו שומרים על הניחוח שלהם לאחר שהתייבשו. לקבלת תוצאות ייבוש מיטביות, קצרו את הפרחים כאשר הניצנים מתחילים להיפתח. תלו אותם בצרורות קטנות הפוך, במקום חמים עם זרימת אוויר טובה עד לייבוש. מלבד היותם יפים וארומטיים, פרחי אזוביון הם גם אכילים. ניתן להשתמש בהם גולמיים בסלטים, להוסיף אותם למרקים ותבשילים, להשתמש בהם כתיבול, לאפות לעוגיות ולבשל אותם לתה.

שנסכם?

הלבנדר האהוב מתאים לגידול בגינה ובעציצים. כל עוד תספקו לו שמש ישירה, הוא יעניק המון בחזרה. הוא ניחן בקצב צימוח מהיר ובפריחה פעמיים בשנה. מצריך הקפדה על השקיה ומנגד אין להגזים עם דישון.

פרחי לבנדר יוסיפו צבע בחודשי החורף, יתבלו חליטות, יקשטו זרים ומדיפים ריח רענן במדפים. אז נכון שאזוביון רגיש לכנימות ולחוסר שמש, אך מעבר לכך מציג תנאי גידול אופטימליים. מה נותר? רק לבחור את הזן הרצוי.