כנימה קמחית טיפול טבעי – כל הדרכים להילחם בכינמת צמחים

כולנו חולמים על גינה מוריקה ובריאה, אך אז מזיק בגודל אפסי מוכיח לנו אחרת. מי לא מכיר את אותה כנימה קמחית? זו שביום אחד מחליטה לבצע השתלטות עוינת מתחת לרדאר. היא אמנם אינה רעילה וחסרת ריח, אך כאשר מגיעה לערוגת התבלינים, מדובר במפח נפש של ממש. 

פחות כיף להכין תה נענע מעוטר בקימחון, גם אם הצבע בגוון לבן צחור. 

מה אם כן עושים? משיבים מלחמה כמובן, אך כיוון שמדובר במרחב הביתי, נעדיף “תרופות סבתא”. 

אז אלו שיטות ביתיות וטבעיות עובדות על כנימה קמחית? יצאנו לחפש וחזרנו עם מספר תשובות מבטיחות!

איך לזהות כינמת צמחים?

כנימה קמחית

אם בכל זאת נהיה מנומסים, נעצור לערוך היכרות רשמית. נציין שאותה כינמת צמחים שייכת למשפחת החרקים הקמחתיים. בארץ יש כ39 מינים, אך שלל סוגים, דוגמת כנימה קמחית מנוקדת. אותה כנימה קמחית בעלת חיבה למקומות חמים, פירות וצמחים. היא חסרת כנפיים ובעלת נטייה להתקבצות המונית. היא אמנם קטנה, אך גם היא צריכה מזון – ניזונה משאיבת הלשד (נוזל תאי) מתוך רקמות הצמח. 

לכאורה, הפגיעה מינורית, אך כאשר מדובר בתופעה המונית, הצמח עשוי לסבול מסלסול עלים, הצהבה והיחלשות. כיצד אם כן נוודא שמצב הצמח אכן קשור להימצאותה של כנימה קמחית? פשוט מתקרבים ובוחנים. 

הגודל של הכנימה נע בין 0.2 ל 0.7 ס”מ , אך הצבע הלבן (והריבוי כמובן) מקל עד מאוד את הזיהוי – אינו משאיר מקום לספק.  

האם כנימה קמחית מסוכנת לצמח או לאדם?

ראשית נרגיע ונאמר שאותה כינמת על צמחים אינה מסוכנת לבני אדם, לא למבוגרים ולא לילדים. מכאן שגם אם אכלתם סלט ירוק מלווה בקמחית, הכול טוב. קמחית מזיקה רק לצמחים, מקסימום מחלישה את הגזע ופוגעת במראה החיוני של הגינה. 

כנימה קמחית טיפול טבעי

ישנן מספר שיטות טבעיות לטיפול ולשליטה בכנימה קמחית:

  1. ניקוי ידני: ניתן להשתמש במטלית לחה לניקוי המזיקים מהצמח. זהו שיטה טובה להתמודדות עם התקפה קלה.
  2. צינור מים: כל עוד לא מדובר בקהילה שלמה, פשוט תשטפו את הצמח עם זרם מים חלש, בערך כ3 פעמים בשבוע. שימו לב שהזרם יעיל, אך אינו פוגע בצמח. 
  3. סבון טבעי: תכינו בקבוקון ריסוס והעבירו לתוכו תערובת של כף סבון + 2 כוסות מים חמימים. מוכן? מרססים! ביחרו בסבון כמה שיותר טבעי ואם הסבון מוביל למראה דהוי, תסיימו את הפעולה בהתזה של זרם מים (כעבור שעתיים).
  4. שמן נים: שמן זה מופק מעץ הנים והוא יעיל במיוחד נגד מגוון רחב של מזיקים, כולל הכנימה הקמחית. רסס על הצמחים כדי לטפל בהתקפות ולמנוע התפשטות.
  5. שמן עץ התה: שמן זה ידוע בתכונותיו החטאיות והוא יעיל מאוד נגד כנימה קמחית. מעטפת הכנימה רגישה לשמן זה והוא יכול להוביל להריגת המזיקים.

לא עבד? מעלים הילוך

מערבבים בבקבוקון התזה מעט אלכוהול עם מים ופשוט מתיזים. מבקשים ללכת על כל הקופה? תערבבו הכול ביחד: סבון, מים ואלכוהול – אלו היחסים: מים ואלכוהול ביחס שווה + כפית נוזל כלים. 

טיפ מס’ 1: אל תגזימו עם כמות האלכוהול, לא אידאלי עבור הצמח. במקרים חמורים, תחזרו על הפעולה כעבור שעתיים, ואם משתמשים בסבון, בתום שעתיים תשטפו במים נקיים. 

טיפ מס’ 2: את האלכוהול ניתן להחליף ב4 שיני שום קצוץ + 1/2 כוס פלפל חריף + כף חומץ. מאפשרים לתערובת לעמוד במשך 6 שעות, מסננים את הנוזל ומוסיפים לו 1/2 כוס סבון (עדיף סבון טבעי).

מה לגבי שימוש בחומץ?

חומץ אכן יכול לשמש כחומר גלם למניעת מזיקים, אך יש להשתמש בו בזהירות כאשר מדובר בטיפול בכנימה קמחית. חומץ מסוגל להרוג חרקים וגם עלול להזיק לצמחים אם לא משתמשים בו נכון. לכן, חשוב לדעת כיצד להשתמש בו כראוי:

  1. יש להכין תמיסה מדוללת של חומץ עם מים, בדרך כלל ביחס של כף אחת של חומץ לליטר מים. השימוש בחומץ חזק מדי עלול לגרום לנזקים לעלים ולשורשים של הצמח.
  2. לפני שמרססים את התמיסה על כל הצמח, מומלץ לבדוק את תגובתו על חלק קטן ומוגן של הצמח. חכו 24 שעות לראות אם יש נזק לעלים.
  3. אם הצמח לא נפגע מהתמיסה, ניתן לרסס אותו בעדינות על האזורים שבהם נמצאת הכנימה הקמחית. חשוב להימנע מריסוס ישיר על העלים והפרחים.
  4. לפעמים יהיה צורך לחזור על התהליך מספר פעמים כדי להשיג שליטה מלאה על המזיקים, מכיוון שחומץ לא תמיד מביא להרג מיידי של כל הכנימות.

שימוש בחומץ יכול להוות פתרון יעיל וטבעי לבעיית מזיקים, אך חשוב לזכור שיש להשתמש בו בזהירות כדי למנוע נזק לצמחים.

כנימה קמחית הדברה

כנימת צמחים

פחות בקטע של אמצעים ביתיים? הכירו בין כנימה קמחית לקונפידור.

בקונפידור ניתן לעשות שימוש עצמאי, אך גם ניתן להיעזר בגנן מקצועי. קונפידור ייעודי לכנימה קמחית ומתאים לשלל צמחים. מצד שני, פחות מומלץ לאכול את הצמחים ואת התוצרים שלהם לאחר טיפול.

כאן נחדד שההדברה נשארת על הצמח לאורך שבועות – קחו זאת בחשבון. 

שנסכם?!

אז מה היה לנו פה? למדנו מהי אותה מעטפת לבנה שמדי פעם משתלטת על הגינה. הכרנו דרכי טיפול בכינמת צמחים שאינם מצריכים יותר מ2/3 מוצרים זמינים. הבנו מה לא מומלץ לעשות ואף כיצד מזהים.

אז בפעם הבאה שתמצאו כנימה קמחית בערוגה, תיכנסו למטבח ותחזרו מצוידים באמצעי הדברה ידידותיים וטבעיים לסביבה. בהצלחה!