איך לגדל פוקסיה: מדריך מקיף לתנאי גידול אידיאליים

מעט פרחים מציעים צורה מעניינת ומגוון גוונים כמו פוקסיה. שני סטים בצבעים שונים של עלי הכותרת המרכיבים את הפריחה המורכבת הם לא באמת כולם עלי כותרת. במקום זאת, ארבעת “עלי הכותרת” החיצוניים הם למעשה עלי גביע. אלה מגנים על החלקים הפנימיים של הפרחים מפני נזק. ברגע שעלי הכותרת נפתחים, עלי הכותרת האמיתיים מתגלים. בדרך כלל יש ארבעה עלי כותרת בפנים, לעתים קרובות בצבע סגול עמוק.

גלו את כל הסודות לגידול מוצלח של פוקסיה בגינה או במרפסת. טיפים מעשיים לתנאי גידול אופטימליים, השקיה, דישון וגיזום שיבטיחו פריחה מרהיבה ובריאה של פוקסיה כל השנה.

הסוגים הנפוצים בישראל

בישראל, סוגי הפוקסיה הנפוצים כוללים מספר זנים שנראים טוב בתליה ובעציצים ומתאימים לאקלים הישראלי, במיוחד באזורים קרירים יותר או בחורף. הנה כמה מהזנים הנפוצים:

  1. פוקסיה מגלנית (Fuchsia magellanica) – זהו אחד הזנים העמידים יותר, עם פרחים בגוונים של ורוד וסגול, המתאימים לגידול באזורים עם קור מתון בישראל.
  2. פוקסיה היברידית (Fuchsia x hybrida) – מוכרת גם כפוקסיה זקופה. זן היברידי פופולרי המציע מגוון רחב של צבעים וצורות של פרחים. ידוע בפרחים הגדולים והמרהיבים שלו.
  3. פוקסיה תלויה (Fuchsia Trailing) – זן זה ידוע בזרימתו הנאה והוא מתאים מאוד לגידול בתליות. הפרחים נופלים בקסם לצדדים ולמטה, יוצרים מראה מרהיב.
  4. פוקסיה זוחלת (Fuchsia procumbens) – זהו צמח מיוחד במשפחה שמתאפיין בצורת גדילה זוחלת. הפוקסיה הזוחלת מציגה פרחים בעלי צורה וצבעים של צהוב, כתום ולעיתים ורוד. מתאימה לגידול כצמח כיסוי קרקע או בתליה, הפוקסיה הזוחלת נחשבת לאטרקטיבית במיוחד בזכות הפרחים והפירות המעטרים אותה.

הגידול של פוקסיה בישראל מתאפשר בעיקר בחורף, באזורים קרירים יותר כמו הגליל והגולן, או במיקומים צלולים ומוגנים במהלך הקיץ בשאר הארץ. במידה ומגדלים אותה באזורים חמים יותר, יש להקפיד על הצללה והשקיה רבה כדי לשמור על הצמח בריא.

פוקסיה תנאי גידול

תמונה של צמח הפוקסיה

למרות שהפוקסיה מעט בררנית לגבי לחות וטמפרטורה, היא עדיין נחשבת לצמח שקל לגדל בגינות מיכל. רובם ישגשגו בצל חלקי עד צל מלא. הם לא אוהבים להיות בחום גבוה ובעיקר שונאים חום יבש. עם משטר השקיה ורמות הלחות הנכונות, הצמחים הללו הופכים קלים למדי לגידול.

תנאי אור

צמחים אלו משגשגים בצל חלקי עד תנאי צל עמוקים. כאשר הם גדלים בתוך הבית, הם נהנים ממעט יותר אור – אור עקיף בהיר ולא אור שמש ישיר.

אדמה

צמחי פוקסיה מעדיפים אדמה לחה באופן עקבי (אך לא רטובה) עם יחס טוב של חומר אורגני. יחד עם זאת, האדמה צריכה להיות מנוקזת היטב. עבור צמחים בתוך האדמה, תיקון האדמה עם אזוב כבול או קומפוסט לפני השתילה הוא רעיון טוב. צמחי עציצים מסתדרים היטב בתערובת רגילה על בסיס כבול, בתנאי שלעציץ יש ניקוז טוב.

מים

פוקסיות אוהבות להיות לחות אך לא רטובות. הם משגשגים בלחות, כך שאם אתם גרים במקום יבש, קצת יותר מאתגר לגדול ולשמור עליהם לחות.

טמפרטורה ולחות

הפוקסיה הכי מאושרת עם טמפרטורות בין 15 ל-25 מעלות, אם כי חלק מהזנים העמידים בחום ישמרו על פריחתם עד 32 מעלות. ישנם גם כמה זנים דמויי שיח עמידים בטמפרטורות קפואות.

הפוקסיה משגשגת בלחות, כך שאם חיים באקלים יבש, ייתכן שיהיה עליכם לערפל את הצמחים שלכם כדי לשמור אותם לחים מספיק. שמירה על הצמחים האלה מאושרים בתוך הבית במהלך חודשי החורף היבשים יכולה להיות מאתגרת. כנראה שתצטרכו להפעיל מכשיר אדים כדי למנוע מהחלל להתייבש מדי.

דשן

במהלך עונת הפריחה, לפוקסיה יש תיאבון עצום, אז אתם צריכים להאכיל אותם באופן קבוע עם דשן נוזלי מדולל. שילוב של הומוס נוזליגרגירי דשן בשחרור איטי לאזור השורשים יכול לעבוד היטב.

גיזום

גיזום רגיל יכול לשמור על הצמח תוסס עם פריחה מרובה. זה גם בסדר לגזום בצורה דרסטית. הצמח יתאושש בכל זאת ויהיה בריא יותר. עבור פוקסיה תלויה, הסירו גידול דק או שביר בכל עת.

ריבוי פוקסיה

פוקסיה זקופה

צמחי פוקסיה הם הקלים ביותר להתרבות באמצעות ייחורי גזע שנלקחו באביב.

  • חותכים קטע של 5-10 ס”מ מקצה הגבעול, חותכים ממש מעל זוג העלים השלישי.
  • מסירים את העלים התחתונים וטובלים את קצה הייחור בהורמון השרשה.
  • לשתול את החיתוך במגש או בכלי מלאים בתערובת זרעים או תערובת של חול, פרלייט ואזוב כבול.
  • מכסים את הסיר בניילון רופף ושקוף ומניחים אותו במקום חמים.
  • שורשים צריכים להתפתח תוך שלושה עד ארבעה שבועות, ובזמן זה, אתם יכולים להסיר את הכיסוי.
  • כאשר צמיחת עלים חדשים ניכרת על הייחור, אתם יכולים לשבץ את הפוקסיה במיכל גדול יותר ולהעביר החוצה.

בחירת עציץ ושתילה מחדש

פוקסיות נראות נפלא בעציץ משלהן אבל גם משתלבות היטב עם צבעים משלימים או מנוגדים. הצג אותם עם חמציץ, ביגוניה מקולטה, לובליה או קולאוס.

בחר עציץ בגודל 30 עד 40 ס”מ, תלוי בגודל הצמח. אתם רוצים מיכל גדול בגודל אחד ממה שהוא נמצא בו כרגע. לחלופין, אם אתם משלבים צמחים קטנים יותר לתוך מיכל אחד, שניים או שלושה צמחי דגימה מעציצים בגודל 10 ס”מ יכולים לחיות בנוחות בעציץ של 25-30 ס”מ.

עוד דגשים חשובים לשתילה מחודשת:

  • הפוקסיה, רגישה לריקבון שורשים, דורשת אדמת עציץ מתנקזת במהירות וניקוז טוב מאוד. לכן, וודאו שלמכלים יהיו חורי ניקוז נאותים ועציצים מתנקזים היטב.
  • כדי למנוע אובדן אדמה דרך חורי ניקוז בעת השקיה, הניחו כיסוי פלסטיק קטן מעל החורים לפני מילוי המיכל באדמה.
  • חשוב לרווח בין החלק העליון של המיכל לקו האדמה. אל תמלאו את העציץ עד השפה באדמה.

מזיקים נפוצים

צמחי פוקסיה רגישים לכנימות, קרדית עכביש וזבובים לבנים. אלה יכולים להיות מטרידים במיוחד כאשר אתם מביאים צמחים לבית לחורף. אגב, סבון קוטל חרקים הוא האפשרות הטובה ביותר לשליטה בחרקים האלו.

איך לגרום לפוקסיה לפרוח

פרח פוקסיה

כדי לגרום לפוקסיה לפרוח, חשוב לזכור שהם פורחים רק בצמיחה חדשה. ברגע שתבחין בפרח שמתחיל לדעוך, משכו אותו בחזרה כדי לפנות מקום לצמיחה חדשה. ברוב המקרים, תתוגמלו בפרח חדש ותוסס תוך שבועות ספורים. פוקסיה יכולה לפרוח מחדש בעונה אחת אם תמשיך להסיר את הפרחים בעת הצורך. אם אתם לא רואים פרחים חדשים תוך שישה שבועות, תחתכו את הגבעול עוד יותר עד לצומת החזק הראשון ואפשר לו יותר זמן לצמוח.

בקיצור

גידול פוקסיה הוא פעילות מלאת סיפוק, המוסיפה יופי וצבע לכל מרחב, בין אם זה גינה או מרפסת. באמצעות תשומת לב לפרטים והקפדה על טיפול ראוי, פוקסיות יכולות להפגין פריחה מרשימה שנה אחרי שנה. המפתח להצלחה טמון בבחירת הזן המתאים לסביבת הגידול שלכם, מיקום מדויק, והשקעה בהשקיה תקנית, דישון מתוזמן וגיזום מושכל.