גידול בזיליקום בבית – המדריך המלא למתחילים

בזיליקום הידוע גם בשם ריחן, הוא אחד מצמחי התבלינים היותר אהובים במטבח הישראלי. לצד העובדה שמדובר בצמח בעל עלים מרשימים, גם מדובר בעלים בעלי ארומה מופלאה. גידול בזיליקום בבית או בגינה מאפשר לכם להנות מעלים טריים ואורגניים לאורך רוב השנה.

הבזיליקום נחשב קל לגידול ביתי, ניחן בצימוח מהיר (יודע להגיע עד לגובה של 1.3 מ’) והוא אינו דורש התעסקות מרובה.

חדשים בזה? למדו איך לגדל בזיליקום בקלות, מייחור ועד השתילה במדריך הבא:

סוגי בזיליקום

יש לא מעט סוגים של בזיליקום. יש יותר מ50 סוגים שמיועדים עבור אכילה ועוד עשרות סוגים שאינם, כאשר ההבדלים בעיקר ניכרים מבחינת צבע, ניחוח וטעם (יש בזיליקום בטעם לימון, ציפורן, מנטה ועוד).

עם זאת, אם נבקש לבחור, נצביע על שני זנים עיקריים: בזיליקום איטלקי לצד בזיליקום תאילנדי. אלו נבדלים האחד מהשני מבחינת טעם, שימוש קולינרי וגידול.

הזן שיותר נפוץ בארץ הנו הזן האיטלקי. בזיליקום איטלקי מאופיין בעלים יחסית גדולים ודקים בעלי ריח משמעותי. מאוד נפוץ במאפים ותבשילים.

במקביל, בזיליקום תאילנדי מציג מראה מעט שונה, עליו מאורכים ומחודדים, פחות רכים ובעלי גבעול בצבע סגול.

מבחינת טעם, לוקח למקום של נענע, אניס ואף מעט קינמון. מאוד נפוץ בתבשילים שמגיעים מהמטבח הווייטנאמי והתאילנדי.

בזיליקום תנאי גידול

באופן כללי גידול בזיליקום נחשב קל, אם כי כמובן שיש מספר דגשים חשובים:

שתילה

את צמח הבזיליקום מומלץ לשתול בעונת האביב, אם כי לכל אורך השנה הפעולה אפשרית. עבור השתילה מוטב לבחור בכלי יחסית רחב, וזאת כדי שיהיה מקום לשורשים להשתרע.

כמו כן, לקראת שתילה מוטב להפריד במעט את השורשים (באמצעות הידיים) ויש לבחון שהם אינם מכסים את הקרקעית ושאין בהם הבדלי גוונים.

מצע

חשוב להקפיד על אדמה מאווררת ועל כלי עם פתח ניקוז. כמו כן, גידול בזיליקום באדנית עדיף על פני גידול בזיליקום ישירות באדמה, וזאת כי הבזיליקום רגיש למזיקים (בעיקר לשבלולים, זחלים ולכינמת העלים).

מה באשר לדישון? מוטב להיעזר בדשן אורגני – מעודד צמיחה.

גידול בזיליקום בעציץ

כמה להשקות בזיליקום?

הבזיליקום אוהב הרבה מים – יש לוודא שהאדמה כל הזמן רטובה.

כיצד? דוחפים את האצבע כ2 ס”מ לתוך האדמה. אם מרגישים לחות, הכול טוב, אם לא, משקים.

כמו כן, אם רוצים ליהנות בעיקר מהעלים, מוטב לקטום את פרחי הבזיליקום.

עוד נציין שאם קוטמים עלים, רצוי לוודא שלא משאירים ענפים ערומים לגמרי, וזאת כיוון שהצמח זקוק לעלים כדי להתחדש.

אקלים

תוהים אם בזיליקום צריך שמש או צל? התשובה היא שמש! בזיליקום אינו מסתפק בפחות מ4 שעות שמש ביום, כאשר עדיף בין 6 ל8 שעות שמש.

מכאן שאם מגדלים בזיליקום בבית, מוטב לחפש את הנקודה האידאלית ביותר, עדיף לצד החלון.

גידול בזיליקום בחורף

מוטב לוודא שהעציץ חשוף לפחות כ3 שעות ביום לשמש ושהוא אינו חשוף לרוח ישירה. מעבר לכך, יש מצב שבחורף העלים ישחירו (בשל הקור), אך אין לאבד תקווה. מאוד ייתכן שעם עליית הטמפרטורות הבזיליקום יתאושש.

איך לגדל בזיליקום בעציץ?

גידול בזיליקום בעציץ הוא אופציה נהדרת למי שרוצה להנות מתיבול טרי בבית, בלי תלות בגינה גדולה.

ודאו שהעציץ שבו אתם מתכננים לשתול את הבזיליקום מספיק גדול ועם חורי ניקוז. גודל טוב לעציץ הוא קוטר של לפחות 15-20 ס”מ, שיאפשר מקום לשורשים להתפתח.

תשתלו את הבזיליקום בתערובת אדמה עשירה ומתנקזת היטב. אפשר להשתמש בתערובת אדמה לירקות או כללית, עם הוספת קומפוסט או פרלייט לשיפור הניקוז.

מקמו את העציץ במקום שמקבל שמש מלאה לפחות 6 שעות ביום. השמש חשובה מאוד לפיתוח טעם הבזיליקום וגדילתו.

השקה עקבית חשובה, אך חשוב לא להציף את הצמח. השקו רק כאשר השכבה העליונה של האדמה מתחילה להיות יבשה למגע. נסו להימנע מהשקיה על העלים עצמם למניעת מחלות פטרייתיות.

הורידו את ראשי הענפים כדי לעודד גדילה של ענפים נוספים ולמנוע פריחה מוקדמת שמחלישה את הטעם של העלים.

איך לגזום בזיליקום?

עתה לאחר שהבנו איך לגדל בזיליקום, נעצור להבהיר כיצד ניתן לשמר ולטפח. באופן כללי רצוי לגזום כשליש מסך העציץ. ניתן בכל יום מעט, או לחלופין פעם בשבועיים, כאשר ההמלצה היא לקטוף בשעות הבוקר. כמו כן, אם יש מספר צמחים, יש לקטוף מעט מכל אחד.

איך לקטוף בזיליקום?

כדי לשמור על בריאות הצמח ולהבטיח שהוא ימשיך לצמוח ולתת עלים טריים, כדאי לקטוף את העלים בצורה הנכונה.

הזמן הטוב ביותר לקטוף בזיליקום הוא בבוקר, לאחר שהטל ייבש ולפני שהשמש תהיה חזקה מדי. זהו גם הזמן שבו העלים טעימים וארומטיים ביותר.

חפשו ענפים עם ארבעה עלים או יותר. מצאו את הזוג עלים התחתון בענף, וקטפו את הענף ממעל לזוג עלים זה. זה יעודד את הצמח לפתח ענפים חדשים מהצדדים, מה שיביא לצמיחה עבה יותר.

אפשר להשתמש בידיים לקטיף עדין של העלים, אבל אם אתם רוצים לקטוף גבעול שלם, מומלץ להשתמש במספריים חדות כדי למנוע פגיעה בצמח.

לאחר הקטיף, חשוב להשקות את הצמח אם האדמה מרגישה יבשה. זה יעזור לצמח להתאושש ולהמשיך לצמוח בצורה בריאה.

כדאי לדאוג לדישון קל כל כמה שבועות ולבדוק שהעציץ עדיין מתאים לגודל הצמח. אם הצמח התחיל להיראות דחוס מדי בעציץ, עשוי להיות זמן להעבירו לעציץ גדול יותר.

    בזיליקום שנקטף נכון ימשיך לצמוח ולתת עלים עד שהתנאים הסביבתיים יהיו פחות מתאימים לגידולו, כמו בתקופת חורף קרה.

    גידול בזיליקום באדנית

    דרכי גידול בזיליקום

    באופן כללי בזיליקום קל מאוד הן להשריש והן להנביט, כאשר העונה העדיפה היא האביב. כמו כן, גידול בזיליקום מזרעים מצריך מעט יותר התעסקות, אך גם זה בהחלט אפשרי.

    זריעת בזיליקום דורשת השקעה קלה. לאחר שהפרחים מתייבשים (הבזיליקום ניחן בפריחה לבנה או סגולה) ניתן להוציא מהפרחים את הזרעים ולטמון אותם באדמה בעומק של ס”מ, לצד שמירת רווח של 10 ס”מ בין זרע אחד לשני, ולצד רווח של 30 ס”מ בין השורות – בתוך שבועיים זוכים ליהנות מהנבטה.

    כמו כן, מי שרוצה להשקיע, יכול להנביט במגש סטרטר, לחכות שהצמח יגיע לגובה של 10 ס”מ ורק לאחר מכן להעביר לשתילה קבועה.

    ייחור בזיליקום

    ייחור בזיליקום

    לטובת ייחור בזיליקום יש לקחת גבעול בריא בעל מספר מפרקים ובגובה של 20 ס”מ ולהניחו בכוס מים. מחכים כמה ימים (בערך כשבועיים) עד שמופיעים שורשים, כאשר יש להקפיד להשקות מדי 3 ימים.

    יצאו שורשים? ניתן להעביר את הייחור לעציץ. באופן שכזה ניתן להשיג ייחור מרשים כבר כעבור שבועיים. כמו כן, ניתן להשריש ישירות באדמה, אם כי מדובר במשימה מעט יותר מאתגרת, ולו בשל הרגישות של הבזיליקום למזיקים.

     מעניין לדעת

    • “ריחן” הוא שמו העברי של הבזיליקום, שם שמזכיר את השם הערבי “ריחאן”.
    • היוונים הקדמונים נתנו לבזיליקום מקום של כבוד ואף כינו אותו “מלך התבלינים”, עובדה שמסבירה את בחירת השם (משמעות המילה בזיליקום ביוונית היא שליט/ מלכותי).
    • הבזיליקום נחשב מאד בריא. מסייע לשפר את זרימת הדם, להקל גרד בעור, להרגיע עיניים אדומות, לנטרל ריח רע מהפה, להגן מפני עששת, לטפל בכאבי ראש ועוד.
    • באיטליה הבזיליקום מסמן אהבה. רוצים להיות מקוריים בט”ו באב? העניקו כמתנה עציץ ריחן במקום זר ורדים.
    • הבזיליקום ניחן בתכונות אנטי בקטריאליות.
    • מדובר באחד מהצמחים הראשונים שבני האדם בייתו.

    שנסכם?

    מאוד קל לגדל בזיליקום בבית. מדובר בצמח עמיד, מרהיב, מרשים, מאוד בריא ושבין היתר מהנה לייצר ממנו ייחורים.