איך לגדל מלפפון משאריות או זרעים: מהשתילה ועד לקציר

מלפפונים הם ירק פופולרי שניתן לגדל בקלות בבית ובגינה. הם דורשים מעט תחזוקה והם יכולים לספק לכם יבול עשיר של פירות טריים, טעימים ובריאים.

גידול מלפפונים יכול להיות פעילות מספקת ומתגמלת. אתם יכולים לגדל מלפפונים בכל מקום, החל בגינה הביתית שלכם ועד למרפסת או לחצר הקטנה. אתם יכולים גם לבחור מגוון רחב של זנים, החל ממלפפונים קטנים ועד לגדולים.

בואו נלמד איך לגדל מלפפונים בבית ובגינה. נתחיל בבחירת הזן הנכון, נמשיך בהכנת האדמה והשתילה, ונסיים בהשקיה, דישון ותחזוקה.

איך גדל מלפפון?

איך לגדל מלפפון

מלפפונים הם צמחים חד-שנתיים, כלומר הם גדלים במשך שנה אחת בלבד. הם מתחילים את חייהם כזרעים, אשר נובטים לאדמה ומצמחים לגבעולים ושורשים.

הגבעול של המלפפון הוא ארוך ומתפתל, והוא יכול להגיע לאורך של כמה מטרים. השורשים של המלפפון הם קצרים יחסית, אך הם חזקים ויכולים לספוג הרבה מים.

המלפפון הוא צמח מטפס, כלומר הוא זקוק לתמיכה כדי לצמוח. את התמיכה ניתן לספק באמצעות רשת, עמוד או כל כלי אחר.

העלים של המלפפון הם גדולים וצבעוניים. הם משמשים לצירוף חומרים מזינים מהשמש ומאוויר. הפרחים של המלפפון הם קטנים וצהובים. הם נמצאים בקצות הגבעולים.

הפירות של המלפפון הם עגולים או ארוכים. הם בעלי צבע ירוק בהיר או כהה. הפירות הם בעלי טעם קריר ומרענן.

איך לגדל מלפפונים?

גידול מלפפון בגינה

המלפפון הוא צמח פופולרי מאוד בישראל. ניתן לגדל אותו בגינה, בעציצים או בחממה.

לרוב קשה למצוא עציץ בוגר במשתלה ולכן יש שתי דרכים עיקריות לגדל מלפפונים, מזרעים קנוים או משאריות של מלפפון. איך שלא תבחרו, תנאי הגידול נשארים דומים.

בחירת הזן הנכון

ישנם סוגים רבים ושונים של מלפפונים, ולכן חשוב לבחור את הזן המתאים לצרכים שלכם. אם אתם מגדלים מלפפונים בבית, כדאי לבחור זן מיניtטורי או זן שגדל בצורה קומפקטית. אם אתם מגדלים מלפפונים בגינה, תוכלו לבחור זן גבוה או זן נמוך.

כאשר אתם בוחרים זן, חשוב לשקול את הגורמים הבאים:

  • גודל הצמח: זנים גבוהים זקוקים לתמיכה, בעוד שזנים נמוכים יכולים לצמוח ללא תמיכה.
  • גודל הפרי: זנים גדולים דורשים יותר מקום לצמוח, בעוד שזנים קטנים יכולים להסתדר בשטח קטן יותר.
  • טעם: ישנם זנים רבים של מלפפונים עם טעמים שונים. בחרו זן עם הטעם שאתם הכי אוהבים.

הכנת האדמה

השתמשו במזלג או מגרפה קטנה כדי לשחרר את הקרקע לעומק של כ -25 ס”מ. זה ישפר את הניקוז ויאפשר לשורשים לחדור בקלות.

מלפפונים זקוקים לאדמה פורייה ומנוקזת היטב. אם אתם מגדלים מלפפונים בבית, תוכלו להשתמש באדמה רגילה. אם אתם מגדלים מלפפונים בגינה, תוכלו לשפר את איכות האדמה על ידי הוספת קומפוסט או דשן אורגני אחר.

שתילת מלפפונים

ניתן לשתול מלפפונים באדמה או בעציצים. אם אתם מגדלים באדמה, תוכלו לשתול אותם כשטמפרטורת הקרקע מגיעה ל-15 מעלות. אם תבחרו לגדל מלפפונים בעציץ, תוכלו לשתול אותם בכל עת של השנה.

ניתן להנביט את הזרעים בתוך הבית כשלושה עד ארבעה שבועות לפני השתילה. זריעה בעציצי כבול או נייר תפחית את “הזעזוע” של המעבר לאדמה. אם האדמה רופפת מספיק, אתם יכולים ללחוץ אותם ישר לתוך האדמה מבלי לחפור.

המרחק בין השתילים צריך להיות כ-60 סנטימטרים. אם אתם מגדלים זן גבוה, תוכלו להשתמש בתמיכה כדי לתמוך בגבעולים.

תנאי אור

מלפפונים זקוקים לאור שמש ישיר במשך 6-8 שעות ביום כדי לגדול בצורה מיטבית. עם זאת, הם יכולים לסבול גם תנאי תאורה חלקיים, כמו צל חלקי.

השקיה

מלפפונים זקוקים להשקיה רבה, במיוחד בתקופות היבשות. יש להשקות את הצמחים לעומק של כ-15 סנטימטרים. חשוב להימנע מהשקיית יתר, שעלולה לגרום למחלות.

דישון

מלפפונים דורשים דישון קבוע לצמיחה אופטימלית. לפני השתילה, מערבבים קומפוסט אורגני באדמה כדי לספק חומרים מזינים חיוניים. ברגע שהצמחים מתחילים לייצר פרחים, מרחו דשן מאוזן עשיר בחנקן, זרחן ואשלגן.

עקבו אחר הוראות האריזה לקבלת קצב היישום הנכון, והימנעו מדישון יתר מכיוון שהוא עלול להוביל לצמיחת יתר של גפנים ולהפחית את תפוקת הפירות.

גיזום

כדי לעודד את צמיחת הפירות, מומלץ לגזום את הגבעולים הצדדיים של הצמחים. אתם יכולים גם לגזום את העלים התחתונים של הצמחים כדי לשפר את זרימת האוויר.

הקציר

עדיף לקצור מלפפונים מעט לא בשלים. לאחר שהם מגיעים לבגרות הם מתחילים להצהיב ולהיות מרים, וזני זרעים מפתחים יותר עיסת זרעים ככל שמשאירים אותם על הגפן. תבדקו את חבילת הזרעים או התווית שלכם לגבי זמן הקציר המומלץ עבור הזן שאתם מגדלים.

מכיוון שגפני המלפפונים מגרדים ולא נעימים למגע, לרוב עדיף לחתוך מלפפונים מהגפן. אפשר גם לסובב את הגבעול ולהוריד את המלפפונים מהגפנים. אל תמשכו אותם כי תפגעו בגפנים.

אם הצמחים שלכם אינם מניחים פרי, מה שמעיד על האבקה לקויה, הדבר עלול להיגרם ממזג אוויר גרוע, מחסור במאביקים או מחסור בפריחה נשית. פריחת נקבה נוטה להתחיל לפרוח מאוחר יותר בעונה מאשר פריחת זכר.

אפשר לגדל מלפפונים באדנית?

כן, גידול מלפפון באדנית אפשרי אבל הוא יכול להיות מאתגר. חשוב לבחור זן מתאים לגידול באדנית. זנים קטנים או קומפקטיים הם הבחירה הטובה ביותר, מכיוון שהם דורשים פחות מקום.

שנית, האדנית צריכה להיות בגודל של לפחות 30 ליטר. אדנית גדולה יותר תאפשר לצמח לצמוח ולהניב יותר פירות. כדי להגן על הצמחים מפני מזיקים ומחלות, תוכלו לשתול אותם ליד צמחים כמו שום, בצל או נענע.

אפשר לגדל בחורף?

איך לגדל מלפפון משאריות

גידול מלפפון בחורף אפשרי, אך הוא דורש קצת יותר עבודה וטיפול. מלפפונים הם צמחים טרופיים הזקוקים לחום ולחות. בחורף, הטמפרטורות נמוכות יותר והלחות נמוכה יותר, מה שעלול לפגוע בצמיחת הצמחים. אם אתם גרים באזור עם כפור בסוף האביב, תשקלו להשתמש בכיסויי שורות או סתימות כדי להגן על הצמחים.

גידול מלפפונים משאריות של מלפפון

לגדל מלפפונים משאריות הוא רעיון נהדר, וזה יכול להיות דרך מהנה לחסוך כסף ולתרום לסביבה. לשם כך, יש לקחת מלפפון טרי, ולחתוך אותו לפרוסות בעובי של כ-2 ס”מ. יש להניח את הפרוסות על אדמה לחה, ולהצמיח אותן על ידי כיסוי האדמה בזכוכית או פלסטיק.

תוך מספר ימים, יתחילו לצמוח שורשים חדשים מהפרוסות, ויצמחו צמחים חדשים. לאחר שהשורשים יגדלו כ-10 סנטימטרים, תוכלו להתחיל להאכיל את הצמח בדשן.

מלפפונים שגדלים משאריות של מלפפון יתחילו להניב פירות כעבור כ-30-40 יום.

עם מעט טיפול, תוכלו לגדל מלפפונים טעימים ובריאים משאריות.

תמיכה בגפני מלפפון

צמחי המלפפון ידועים בצמיחתם הנמרצת ובגפנים הרחבים שלהם. כדי למקסם את היבול ולמנוע נזקים, חיוני לספק תמיכה נאותה לגפני המלפפון.

אחת השיטות הפופולריות לתמיכה בגפני מלפפון היא להשתמש ברשת או בגדר תיל. ניתן להקים אותם בגינה בקלות או אפילו במיכלים לגידול מלפפונים אנכית.

אפשרות נוספת היא להשתמש בעמודים או מוטות להדליית מלפפונים. כל שעליך לעשות הוא לתקוע את היתדות באדמה ליד הצמחים ולקשור אליהם בעדינות את הגפנים כשהם גדלים.

הימנעו מלקשור את הגפנים חזק מדי, זה יכול להגביל את הצמיחה שלהם. עדיף להשתמש בחומרים רכים כמו חוט גינה או אטבי צמחים כדי לאבטח את הגפנים.

תמיכה בגפני המלפפונים לא רק מונעת מהם להשתרע על הקרקע, אלא גם משפרת את זרימת האוויר, מפחיתה סיכונים למחלות ומקלה על הקטיף.

התמודדות עם בעיות נפוצות

הנה כמה מהבעיות הנפוצות ביותר שאתם עשויים להיתקל בהן בעת גידול מלפפון:

  1. מזיקים: חיפושיות מלפפון, כנימות וקרדית הם מזיקים נפוצים שיכולים לפגוע בצמחי מלפפון. השתמשו בסבון קוטל חרקים או שמן נים כדי להיפטר ממזיקים אלה.
  2. האבקה גרועה: אם צמחי המלפפון שלכם מייצרים פירות מעוותים או לא מפותחים, זה יכול להיות בגלל האבקה לקויה. כדי לשפר את ההאבקה, ניתן לנער בעדינות את הפרחים או להשתמש במברשת קטנה כדי להעביר אבקה מפרחי הזכר לפרחי הנקבה.
  3. עלים מצהיבים: עלים צהובים יכולים להיות סימן להשקיית יתר או מחסור בחומרים מזינים. ודאו כי המלפפונים שלכם מקבלים את הכמות הנכונה של מים וחומרים מזינים. התאמת לוח הזמנים להשקיה ומתן דשן מאוזן יכולים לסייע במניעת עלים מצהיבים.
  4. נבילה: נבילה יכולה להיגרם על ידי גורמים שונים, כולל תת השקיה, השקיית יתר, ניקוז לקוי או מחלה. בדקו את רמת הלחות בקרקע באופן קבוע וודאו שהצמחים אינם יושבים באדמה ספוגת מים.

בשורה התחתונה

גידול מלפפון בבית יכול להיות חוויה מתגמלת ומהנה. עם זן המלפפונים הנכון, הכנת קרקע נכונה וטיפול הולם, תוכלו לייצר יבול שופע של מלפפונים טריים ממש בגינה או במרפסת שלכם. תזכרו לספק מספיק אור שמש, לתמוך בגפני המלפפון, ולטפל בכל מחלות צמחים או בעיות שעלולות להתעורר. אז למה נשאר לחכות? התחילו לגדל מלפפונים עוד היום ותיהנו מהסיפוק שבגידול תוצרת טרייה משלכם!