ייחור צמחים – לא תאמינו כמה זה פשוט

עבור רבים המונח “ייחור” שמור עבור בעלי מקצוע. אנשים טועים לחשוב שבכל הנוגע להשרשת צמחים, לכל הפחות נדרש תואר ראשון בגננות. עם זאת, אם רק מנסים, מתוודעים לעולם מופלא ומהנה. ייחור מוצלח נחשב קל לביצוע, ואף מדובר בתהליך מספק.

מבקשים לייצר צמח חדש מצמח קיים שאוהבים? מוזמנים ללמוד כל מה שנדרש לעשות, ולקבל טיפים שווים בעלי שורשים. אז איך עושים ייחור ומאלו צמחים זה אפשרי? הגיע הזמן לגלות!

מה זה ייחור?

אם נעצור בהגדרה, נמצא שייחור הוא גבעול שע”י ניתוק מוקפד ותנאים מתאימים, מצמיח שורשים. הרעיון הוא לחתוך ענף בוגר וממנו לייצר “בייבי צמח חדש”. מדובר בצורת התרבות בשיטה אל מינית.

כמו כן, לצד שיטת הייחור שמתמקדת בהשרשה של ענף, ניתן למצוא שיטות מקבילות. כך למשל גם חוטרים, עלים ופקעות יודעים להצמיח שורשים. מדובר בעולם מרהיב של אפשרויות ירוקות.

ייחור

איך עושים ייחור?

בשביל לייצר ייחור צמחים עברו על השלבים הבאים:

  1. בוחרים צמח

    לא כולם מתאימים לייחור ואם זאת הפעם הראשונה כדאי להתחיל מצמח שקל לייחר (פוטוס, קולאוס).

  2. חותכים את הצמח

    חותכים עם מספרים נקיות (ובזווית של 45 מעלות) גבעול שמכיל מספר עלים (גבעול באורך של מינימום 10 ס”מ). פה נחדד שאם מדובר בצמח מטפס בעל מפרקים, יש לחתוך מתחת לנקודת היציאה (כך שנוצרת צורת V), ואם מדובר בצמח בעל שורשי אוויר, יש לוודא שהייחור מכיל כמה מהם.
    עוד נחדד שמוטב להתמקד בחתיכה כמה שיותר רעננה, כזו שנמצאת בקצה העילי של הענף. ככול שהחתיכה יותר “חדשה”, כך היא מכילה יותר הורמוני גדילה.

  3. מנקים את הגבעול

    מסירים עלים מיותרים, רצוי שיישארו רק 2/3 עלים. עם זאת, אם המטרה היא נוי (ולא יצירת צמח חדש), השאירו כמה שיותר עלים. 

  4. מכניסים למים

    את החתיכה הנבחרת מכניסים לכלי נקי שמכיל מים חדשים. אם יש עלים שנוגעים במים, מוטב להסיר אותם. 

  5. מחכים בסבלנות

    כמה ימים, שבועיים, או אפילו 5 חודשים. תלוי בצמח.

  6. מעבירים לעציץ

    יש שורשים? מעבירים לעציץ עם אדמה, מקפידים על השקיה ומקוויים שהצמח ישרוד את המעבר

ייחור צמחים

כלים לייחור

כל כלי יכול להתאים לייחורים אם זהו רק שלב ביניים מבחינתכם. אם תבחרו להמשיך לגדל חלק מהצמחים במים לאורך זמן תמצאו את המוצרים האלו ממש שימושיים:

איך להשריש ענף?

ייחורים ניתן להשריש גם באדמה וגם במים. מבקשים לבחור בדרך הקלה ושיותר חווייתית? התמקדו בייחורים במים. באופן שכזה מקשטים שלל פינות באגרטלי זכוכית, ועוקבים אחר קצב הצימוח של השורשים. כמו כן, ייחור במים נחשב יחסית פשוט, אך לעומת מצע אדמה, יתפתח יותר לאט. עם זאת, אין סיבה לדאגה. לאחר שתעבירו לעציץ עם אדמה הייחור ימהר להשלים פערים.  

מי שבוחר לייחר באדמה, נדרש יותר להקפיד. הן על מאזן הלחות והן על השקיה מספקת. מעבר לכך, יש לבחור מיקם מואר שאינו חשוף לשמש ישירה. כיצד יודעים את המשימה צלחה? כעבור 3 שבועות מושכים בעדינות. חשים בהתנגדות? נראה שיצאו שורשים! 

איך להשריש ענף

הכול על גידול צמחים במים 

לאחר שמשרישים במים (כמה שיותר מים) רצוי להמתין לפחות כשבועיים. בין לבין, תזכרו להחליף מים, במיוחד כאשר הצלילות מתחלפת בעכירות.

מדגדג באצבעות להעביר לעציץ? חכו כמה ימים נוספים. ככול שהשורשים יותר משמעותיים, כך הייחור יצלח טוב יותר את המעבר. כאן נחדד שאין זה הכרחי להעביר לכלי עם אדמה, במיוחד כשמדובר בצמח שנחשב חזק.  

ייחור בכוס מים

איזה צמחים אפשר להשריש?

השרשה של צמחים אפשרית עבור שלל סוגים. כולל מונסטרה, פוטוס, גרניום, בזיליקום, בת שבע, סנסיווריה, קולאוס, יהודי נודד, אגלונמה, נענע, לפופית הבטטה ועוד.

עם זאת, מוטב לבדוק איזו שיטה מתאימה לכל צמח ואף מתי מוטב לגדל במים ומתי באדמה. כמו כן, יש צמחים שמוטב להרבות מעלה בודד. יש צמחים שמוטב להרבות ע”י ייחור של ענף. יש צמחים שמוטב להרבות ע”י הפרדה של מערכת השורשים, ויש צמחים שמוטב להתבסס על הצאצא שממוקם במרכז הצמח. בדיקה מקדימה, או לחלופין ניסוי וטעייה, והייחור הרצוי בדרך להוסיף אנרגיה וצבע.

ייחורים לצמחים

שנסכם?

אז מה היה לנו כאן? הסבר על שיטות ייחור פשוטות ליישום. שיטות שכל אחד יכול לנסות. מדובר בחוויה שלא רק מובילה לצמח נוסף (בחינם!), אלא שגם נחשבת מהנה ומלמדת קטנים כגדולים. מה עכשיו? מתחילים לנסות – בהצלחה!